Početna » Manifestacioni turizam magnet za turiste u Nišu

Manifestacioni turizam magnet za turiste u Nišu

Old Timer Festival - bitan faktor manifestacionog turizma

0

Niš je u maju mesecu posetilo više od 17.000 turista koji su ostvarili 130.228 noćenja, pokazuje zvanična statistika. Domaćih gostiju bilo je nešto više nego inostranih, a najvažniji „mamac“ bile su manifestacije i brojni koncerti.  Povećanju turističkog prometa i broja noćenja u junu ove godine doprineli su domaći i strani turisti koji su u Niš došli zbog Old Tajmer Festa, posebno zbog koncerta Bijelog dugmeta 22. juna, pokazuju podaci Turističke organizacije Niš.

Već u drugoj godini odžavanja Old Tajmer Festival postavio je nove standarde kada je reč o manifestacionom turizmu. Ovaj jedinstveni festival privukao je više od 30 hiljada posetilaca, ljubitelja starih vozila i dobre muzike, iz celog regiona i iz susednih zemalja, Bugarske i Republike Severne Makedonije.

Samo na koncertu Bijelog dugmeta i Penthouse benda (22. jun) bilo je 15.000 posetilaca, dok je druge večeri, uprkos kiši, nekoliko hiljada fanova došlo da podrži Beogradski sindikat. Ništa manje publike nije bilo ni na nastupu poznatih jutjuberki Arije i Nađe.

Da je OTF već ove godine značajno doprineo razvoju manifestacionog turizma u Nišu potvrđuje i Dragana Božić direktorka Turističke organizacije Niš.

“Old Tajmer Festival je već ove godine značajno doprineo razvoju manifestacionog turizma u Nišu. Od početka najave koncerata koji su realizovani u okviru festivala, veliki broj domaćih turista je rezervisao naše hotelske ali i privatne smeštajne kapacitete u terminu održavanja festivala. Smatramo izuzetno značajnim i perspektivnim festival ovog koncepta jer je doprineo promociji Grada Niša na autentičan način i zainteresovao veliki broj turista koji do sada nisu boravili u Nišu, te su dane festivala iskoristili i za posete naših kulturno-istorijskih lokaliteta”, kaže Božić.

OTF će od 2025. godine programski biti predviđen kao deo promocije kulture i turizma Niša najavljuje direktorka TO Niš.

“Svakako da ovakvi festivali značajno doprinose povećanju turističkog prometa pa će OTF od sledeće godine biti i programski predviđen kao važan segment promocije TO Niš, kao i druge javne gradske manifestacije koje doprinose unapređenju kulture i turizma u našem gradu”, kaže Božić.

Jedna od glavnih atrakcija OTF dnevnog besplatnog programa bio je i dvodnevni Sajam Zdravog Odrastanja sa više od 20 izlagača koji su predstavili svoje obrazovno, kulturno, sportske usluge, dok je pokazna vežba Nacionalne službe za bezbednost saobraćaja “Pažljivko” bila izuzetno dobro propraćena. Takođe, autentična izložba najvećeg južnoevropskog prevoznika Niš Ekspresa, dok je pravi hit među ljubiteljima starih vozila bila Revija starih automobila i motora sa preko 70 oldtajmer primeraka na najvećem skupu do sada.

U organizaciji festivala učestvovalo je oko 400 ljudi, a pripreme su krenule još prošlog oktobra.

“Tokom trajanja festivala, svi smeštajni kapaciteti u gradu bili su 100 odsto popunjeni, što je dodatno potvrdilo uspeh ovog događaja. Veliki broj posetilaca iz celog regiona južne i istočne Srbije, kao i iz Bugarske, Makedonije, Beograda, Novog Sada i Subotice, dokaz je da Niš postaje nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje kulture i zabave. Publika je bila prezadovoljna i zahvalna, sa pitanjem kada će biti sledeći festival”, kažu organizatori OTF.

Old Timer Festival 2024 ostavio je neizbrisiv trag u srcima svih posetilaca, a Niš je još jednom pokazao da je grad sa dušom i ogromnim potencijalom za manifestacioni turizam. Vidimo se sledeće godine!

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas