Početna » Ministarka obišla novoizgrađenu ambulantu u Brzom Brodu. Uskoro stiže oprema i nameštaj (VIDEO)

Ministarka obišla novoizgrađenu ambulantu u Brzom Brodu. Uskoro stiže oprema i nameštaj (VIDEO)

0
Inicijativa građana Brzog Broda urodila je plodom. Izgradnja velelepnog objekta, u kojem će biti smeštena ambulanta, Pošta i Mesna kancelarija je završena. Objekat su danas obišli ministarka zdravlja Danica Grujičić i predstavnici Grada. Kako je najavljeno do kraja nedelje će u ovom multifunkcionalnom objektu početi da radi pošta, a od naredne godine i ambulanta i apoteka.

Danica Grujičić, ministarka zdravlja

„Ministarstvo je već dobilo zadatak od gradonačelnice i od direktora Doma zdravlja da nabavimo opremu i nameštaj i to ćemo uraditi odmah iza Nove godine. Kolege koje su u maloj zgradici prekoputa mogu da se prošire i uđu u normalan prostor“, navela je ministarka Grujičić.

Projekat „100 seoskih ambulanti“, koji Ministarstvo zdravlja pokreće uz podršku Svetske banke, jedan je od prioritetnih. „Nove ambulante u selima, ali i u prigradskim naseljima izlazak su u susret pacijentima, što su u Nišu shvatili, zato sve pohvale za obnavljanje seoskih ambulanti“, dodala je ministarka Grujičić.

„Bolju zdravstvenu uslugu svakako ćemo obezbediti i novim softverom koji je već zaživeo u Beogradu, a uskoro će i u celoj Srbiji. Njime će pacijentima biti olakšano zakazivanje pregleda magnetnom rezonancom, a Ministarstvu zdravlja biti pružena kompletna evidencija o broju zakazanih pregleda“, istakla je ministarka Grujičić.

Meštani više neće morati da idu u ambulantu u nekadašnjoj Elektronskoj industriji ili u Niškoj Banji. Kako kaže meštanka Jelena Branković, ovako velikom naselju je bila neophodna ambulanta, jer ima sve više mladih roditelja i sve više dece.

Foto: Glas juga

Grad Niš je za ovu investiciju izdvojio 36 miliona dinara, a rekonstruisani objekat ima 460 metara kvadratnih.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

„Veliki posao smo završili u 2023. godini izgradnjom ambulante u Brzom Brodu. Ovo veliko naselje to zaslužuje. Ovo će biti veliko olakšanje za građane koji žive u Brzom Brodu. Grad je izdvojio 36 miliona dinara, očekujemo sada opremu i nameštaj. Ono što je najvažnije ove nedelje u drugom delu zgrade će početi da radi pošta, onda se useljava gradska apoteka, posle toga ambulanta, koja će imati pedijatriju, laboratoriju i sve ono što je neophodno za stanovnike“, navela je gradonačelnica Sotirovski.

Gradonačelnica je najavila da će u 2024. godini biti nastavljeni radovi na rekonstrukciji seoskih ambulanti, ali i istakla da Grad ne odustaje od ideje da Niš treba da dobije Kliničko-bolnički centar, jer je ogroman pritisak na Univerzitetski klinički centar ka kome gravitira 2,5 miliona ljudi sa juga Srbije.

“Kada bi smo imali Kliničko bolnički centar, na kome insistira pre sve struka, mislim da bi i organizacija zdravstvenog sistema u Nišu bila drugačija”, kazala je Sotirovski.

Predsednik mesnog odbora Brzog Broda Saša Ranđelović kaže da se sada može reći da je Brzi Brod pravo urbano naselje.

„Konačno možemo da kažemo da je naše naselje urbano, jer smo dobili i ambulantu, vrtić, parkove i mobilijar za decu, Mnogo sadržaja za sledeću godinu obećali da se uradi kod nas, da se ukopaju kablovi, a preko da prođe bulevar koji će da spoji grad i naselje Brzi Brod“, navodi Ranđelović.

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan navodi da će ova ambulanta imati pedijatriju, opštu praksu, patronažnu službu, kućnu negu, laboratoriju, a povremeno će dolaziti i druge službe. U planu je i otvaranje stomatologije. Ambulanta u Brzom Brodu radiće u dve smene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas