Početna » Mobilni mamograf se preselio na Palilulu, na Panteleju pregledano 325 žena

Mobilni mamograf se preselio na Palilulu, na Panteleju pregledano 325 žena

0
Od 1. decembra mobilni digitalni mamograf je bio smešten u dvorištu Opštine Pantelej. Za sedam dana pregledano je 325 žena. Od danas je mamograf ispred Niškog kulturnog centra, a od sledeće šansu da se pregledaju imaće i stanovnice GO Crveni Krst.

Mobilni mamograf, čiji rad organizuje i sprovodi Univerzitetski klinički centar u Nišu, donacija je porodice Karađorđević. Prethodnim mobilnim mamografom je urađeno preko 160.000 pregleda širom Srbije za 13 godina, a preko 1.600 žena je otišlo na dalja ispitivanja ili operaciju. Za pregled nije potreban uput, već samo zdravstvena knjižica i prethodna prijava termina, preko kol-centra gradske opštine.

„U opštini Pantelej je urađeno 325 mamografija za šest i po dana pozicioniranja magneta, sad je prebačen magnet na Palilulu. Nakon 17. ide na Crveni Krst, pa će ići na Medijanu i Crveni Krst. Nakon toga u planu BATUT-a širom naše Srbije, gde god to bude trebalo. Uz to poziv svim ženama između 45 i 70 godina koje treba da obave te preventivne preglede, mi imamo fiksni mamograf, tokom korone smo uradili 2.200 pregleda zaposlenih u svim niškim firmama“, naveo je direktor Kliničkog centra Zoran Perišić.

On je dodao da UKC sada poseduje i novi mamograf na Onkologiji, koji se uglavnom koristi za dijagnostičke preglede kod onih žena koje su već imali manifestacije tumora na dojci.

U okviru organizovanog humanitarnog karavana u Nišu pokretni digitalni mamograf za besplatne preventivne preglede biće postavljen ispred Niškog kulturnog centra, od ponedeljka 11. decembra do petka 15. decembra 2023.godine.

Zainteresovane žiteljke gradske opštine Palilula, starosne dobi od 45 do 74 godine, mogu zakazati termin pregleda putem kol centra na broj: 064/8724739.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas