Početna » Najavljene dve velike investicije renomiranih zapadnih kompanija. Holandska firma stiže u Niš

Najavljene dve velike investicije renomiranih zapadnih kompanija. Holandska firma stiže u Niš

0
Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković izjavio je danas da je Vlada, na predlog resornog ministarstva, dala saglasnost za zaključivanje novih ugovora sa dva značajna i renomirana privredna društva – nemačkim „PWO SEE” i holandskim „Ariston Climate Solutions”.

Cvetković je naglasio da je reč o direktnim investicijama čija ukupna vrednost iznosi više od 19 milijardi dinara, što je približno 160 miliona evra, dodavši da je posebno važno to što će biti otvoreno 850 novih radnih mesta u Kragujevcu, Čačku i Nišu.

Prema njegovim rečima, pogon za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju u Kragujevcu i Čačku otvoriće privredno društvo „PWO SEE d.o.o”, dok će pogon za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo u Nišu graditi privredno društvo „Ariston Climate Solutions d.o.o” Svilajnac.

Ministar je objasnio da je privredno društvo „PWO SEE” u vlasništvu nemačke kompanije „PWO AG” i bavi se proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila, a grupacija posluje u Nemačkoj i Češkoj.

On je ukazao na to da su glavna tržišta pomenute grupacije uglavnom zemlje Evropske unije, NR Kina i Meksiko, istakavši da je u 2022. godini grupacija ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra i zapošljavala približno 3.000 radnika.

Cvetković je rekao da će „PWO SEE” u realizaciju investicionog projekta investirati 88 miliona evra i zaposliti više od 550 novih radnika u Kragujevcu i Čačku.

Ministar je napomenuo da će u novi pogon „Ariston Climate Solutions d.o.o” u Nišu biti investirano 75 miliona evra do kraja 2026. godine, a do kraja 2027. godine zaposleno najmanje 300 radnika.

 

Ovo privredno društvo je u vlasništvu kompanije „Ariston Holding NV” Holandija, koja posluje u okviru „Ariston” grupe, svetskog lidera u izradi proizvoda za grejanje vode i prostora, komponenti i gorionika, sa tradicijom dugom devedeset godina, dodao je on.

Cvetković je istakao da kompanija poseduje pogone za proizvodnju komponenti za grejanje u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Kini, Rusiji i Vijetnamu, dok je u 2022. godini ostvarila konsolidovani prihod od približno 190 miliona evra i zapošljavala približno 10.000 radnika.

Prema njegovim rečima, proizvodi kompanije se plasiraju pod globalnim brendovima „Ariston”, „ELCO” i „Volf” uglavnom u zemlje Evropske unije.

“Ovo je još jedan podstrek našoj privredi, ali i pokazatelj poverenja koje veliki strani ulagači imaju u Srbiju kao investicionu lokaciju”, zaključio je Cvetković.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas