Početna » Nekadašnji inspektor za maloletničku delinkvenciju: Krajnje je vreme da se aktivira čitava društvena zajednica

Nekadašnji inspektor za maloletničku delinkvenciju: Krajnje je vreme da se aktivira čitava društvena zajednica

0

Nekadašnji inspektor za maloletničku delinkvenciju Bratislav Timotijević rekao je nakon tragičnog događaja u Niškoj Banji, kada je vršnjak ubio nožem svog druga, da moramo mnoge stvari iz korena da promenimo i u našem pristupu, ponašanju i u svesti, ali i u Zakonu. Roditelji moraju da shvate da moraju da nađu vremena da sa svojom decom razgovaraju, kazao je on u izjavi za Niške Vesti.

 

„Igrom slučaja znam porodicu, i ja imam dete koje je tog uzrasta, i zaista sam veoma pogođen i kao čovek, ali i kao neko ko je čitav svoj radni vek proveo na suzbijanju ovakvih pojava. Ovo je za roditelje nenadoknadiv gubitak“, rekao je Timotijević.

On je istakao da je sada upaljen alarm i da je krajnje vreme da se angažuje čitava društvena zajednica. I u ovom slučaju je počinilac maloletan. Scenario će biti isti kao i sa maloletnim Kecmanovićem koji je počinio zločin u Ribnikaru, jer on ne može krivično da odgovara. Prema Timotijevićevim procenama i ovde će biti uključen Centar za socijalni rad i zdravstvena ustanova.

„On ne može da ode u popravni dom, ne može da ode u maloletnički zatvor, prema njemu će se primenjivati mere socijalne, a ne krivične odgovornosti“, objasnio je Timotijević.

Dodaje da bi Zakon morao da bude promenjen i prilagođen Zakonima u pojedinim državama Evropske unije, odnosno da se smanji granica  kalendarskog uzrasta krivično odgovorne dece, jer je praksa pokazala da ona ni sa 13 godina nisu bezazlena. Podseća da u Engleskoj deca stiču krivičnu odgovornost, a već sa 12 mogu da idu u zatvor.

„Moramo da uradimo strategiju, da predavanja po školama ne budu samo pro forme, već da bude u obliku radionica. Možda da angažujemo i glumce koji će da simuliraju događaje, da pokažu, evo možda i ovaj kako se tragično završio, a kako je moglo pozitivno da se završi“, objasnio je inspektor u penziji.

Timotijević je zaključio da mora više da se radi na prevenciji, kako nas ne bi ponovo neka tragedija iznenadila i da ne bi ponovo došlo do nekog Ribnikara ili Niške Banje.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas