Početna » Niš dobija novo “Kazandžijsko sokače”. Saobraćaj se delimično zatvara, u budućnosti novi lokali i restorani (VIDEO)

Niš dobija novo “Kazandžijsko sokače”. Saobraćaj se delimično zatvara, u budućnosti novi lokali i restorani (VIDEO)

OVAKO ĆE DA IZGLEDA NOVI TRG U NIŠU

0
Radovi na uređenju platoa ispred beogradske kapije kod Niške tvrđave, nastavljeni su, a prema rečima nadležnih projekat koji predviđa i delimično zatvaranje ulice, ali i nove sadržaje, urađen je u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji se pre svega zasniva na projektu uređenja i revitalizacije tvrđave.

Foto: GJ

Novi trg imaće dosta zelenila, ali i u budućnosti i puno lokala i restorana koji će dobiti novi arhitektonski izgled, i koji će se u skladu sa zahtevima struke, na pravi način uklopiti u ambijetalnu celinu kojom dominira najpoznatiji niški spomenik kulture -Tvrđava.

Lidija Stefanović, gradski urbanista

“Projekat predviđa zatvaranje ulice Đuke Dinić u širini postojećeg parka, tako da će cela celina biti zapravo pešačka zona, čime bi se univerzitetski trg i park ispred beogradske kapije spojili”, istakla je Lidija Stefanović Nikolić, glavni urbanista grada Niša.

Nastavak ulice Đuke Dinić biće u posebnom režimu saobraćaja, zajedno sa u ulicom Univerzitetski trg, čime će se nadomestiti izmeštanje saobraćaja iz jednog dela ulice.
“Dominantan će biti plato ispred beograske kapije i to će biti idealan prostor za buduće kulturne manifestacije. Nametnuli su se i određeni pešački pravci, pre svega prema beogradskoj kapiji, prema romskom svetilištu koje je bio skriven od očiju javnosti, ali i prema ostalim spomenicima u samom parku”, istakla je glavna urbanistkinja grada Niša.
“Želimo da stvorimo jedan kutak u gradu koji će nas podsećati na prethodna vremena. Ta ulica biće zona sa puno ograničenog saobraćaja i nadam se u budućnosti sa puno lokala i restorana. Nadam se da ćemo dobiti jednu ulicu poput Kazandžijskog sokačeta”, rekao je Ivan Grmuša, v.d. direktora Zavoda za urbanizam.
Prema najavama nadležnih, radovi će biti završeni do kraja godine. Vrednost projekta je 46,9 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena posredstvom javnog poziva Ministarstva kulture pod nazivom „Gradovi u fokusu 2023. godine“.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas