Početna » Niš domaćin Dana slovenačkog filma: Veče posvećeno Iti Rini i Milku Bambiču

Niš domaćin Dana slovenačkog filma: Veče posvećeno Iti Rini i Milku Bambiču

0

U Maloj sali Niškog kulturnog centra u ponedeljak, 27. maja, biće održan Dan slovenačkog filma. U Nišu će biti prikazan deo filmova sa  jubilarnog 10. Dana slovenačkog filma. Na projekcijama  da će biti prikazane priče o životima i delima Ite Rine i Milka Bambiča, koji su svojim radom ostavili neizbrisiv trag u svetu umetnosti i filma.

9:00 – “Ita Rina – Diva iz Divače”

Veče će započeti projekcijom dokumentarnog filma “Ita Rina – Diva iz Divače” (2024, 12’), u režiji Vladimira Šojata. Ovaj film osvetljava život i karijeru Ite Rine, jedne od najistaknutijih glumica ere nemog filma, koja je rodom iz malog mesta Divača u Sloveniji. Ita Rina, poznata po svojoj neuporedivoj lepoti i talentu, napravila je izuzetan potez, jer je žrtvovala obećavajuću holivudsku karijeru zbog ljubavi prema Beogradu.

Ita Rina; Foto: promo

“Film nas vodi kroz Katanićevu ulicu u Beogradu, gde se nalazi kuća u kojoj je provela najveći deo svog života, pružajući intiman pogled na njen život i odluke koje su je definisale kao jednu od istinskih zvezda jugoslovenskog filma”, saopštili su organizatori.

“Milko Bambič: U procesu stvaranja”

Nakon kratkog filma o Iti Rini, publika će imati priliku da pogleda dokumentarni film “Milko Bambič: U procesu stvaranja” (2023, 50’), režiran od strane Radovana Čoka. Ovaj film pruža fascinantan uvid u život i rad Milka Bambiča (1905-1991), izuzetno talentovanog slikara, ilustratora, poliglote, pronalazača, likovnog kritičara, pisca, i pionira slovenačkog stripa i karikature.

Milko Bambič; Foto: promo

“Film prikazuje detaljnu skicu Bambičevog kreativnog puta i razigrane, nezavisne ličnosti. Iako je Bambič bio kontroverzan stvaraoc, njegova dela ostala su gotovo potpuno nepoznata široj javnosti. Kroz teksture istorijskog vremena i prostora, ovaj film boji sliku čoveka koji je značajno doprineo umetničkoj sceni, ali je ostao na njenoj periferiji.”

Ulaz na ove projekcije je slobodan.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas