Početna » Niš nema baletsku školu, ali ima “zlatnu” balerinu. Anika prva na takmičenju Aje Jung u Bolonji

Niš nema baletsku školu, ali ima “zlatnu” balerinu. Anika prva na takmičenju Aje Jung u Bolonji

0

Anika je devojčica sa puno talenata, a posebno prema umetnosti, što je i pokazala na prvom Baletskom takmičenju Aje Jung u Bolonji. U velikoj konkurenciji od 328 mladih igrača ova mlada Nišlijka uspela je da u svoj grad donese zlato.  Anika baletske korake uči u Ruskom baletskom studiju “Akademija”.

Ona je u bolonji nastupila sa dve varijacije, nagradu na ovom prestižnom evropskom takmičenju kaže nije očekivala. Takmičari su stigli iz čitave Italije, ali i Velike Britanije, Mađarske, Rusije, Litvanije, Portugala, Grčke, Srbije, Turske i Bosne.

“Kada pomislite da je na takmičenju 328 balerina iz 10 različitih država, uplašite se i naravo da imate tremu. Nagradu mi je uručio Eriberto Verardi, i ponudio mi je učešće na dva njegova kampa u Veroni, letnji i zimski”, rekla je Anika.

Foto: privatna arhiva

Ovaj kamp jeste značajan za Anikinu dalju edukaciju. Iza toga stoji ogroman rad. Anika vežba kod kuće svakog dana. Ona pohađa i baletsku školu “Lujo Davičo”. Interesovanje prema baletu iskazala je već sa 3 godine, a u Ruski baletski studio „Akademija”, kod Vladislave Milosavljević od svoje šeste  godine. Učestvovala je na mnogim festivalima i takmičenjima i na njima ostvarila puno uspeha. Anika svira i dva instrumenta. Za sve ove aktivnosti kaže da je potrebna dobra organizacija.

“Još uvek nisam sigurna čime bih volela da se bavim, ali mislim da će to biti baletska škola”, kazala je Anika.

Foto: privatna arhiva

Ova mlada devojka ima sve petice, ističe da pokušava da bude đak generacije. Ima i veliku podršku porodice. Pre Bolonje, juna meseca je u Plovdivu na XII međunarodnom baletskom takmičenju osvojila specijalnu nagradu za svoj nastup.

“Veruju u mene i kažu da za uspeh treba mnogo truda, rada i discipline”, rekla je Anika.

I njena sestra ide na časove baleta. Kreće sestrinim stopama, pa je u Bolonji zauzela treće mesto.

Da podsetimo, takmičenje u klasičnom baletu izvelo je na pozornicu najmlađe talente, učenike baletskih škola, kao i mlade profesionalce. Poslednji dan je bio posvećen savremenoj igri i novim formama umetničke igre.

U žiriju su bili Elizabeta Ćeron, Jakopo Godani, Paolo Manđola, Žolt Elek, Valerio Longo, Atila Kozma i Eriberto Verardi.

Program je počeo sa majstorskim časovima baletskih pedagoga, ali i koreografskim radionicama koje su vodili Jakopo Godani, Paolo Manđola i Valerio Longo.

Na svečanom gala koncertu u subotu nastupili su pobednici, ali i igrači Baleta Verone, Opere San Karlo iz Napulja i Nacionalne kompanije Malte sa premijerno izvedenim radom Paola Manđole. Na početku gala koncerta publici su se obratili zvaničnici Grada Bolonje i Teatra Duze koji ove godine proslavlja svoju dvestotu sezonu. Uz zahvalnost Aji Jung i čitavom timu Beogradskog festivala igre koji se našao u ulozi glavnog organizatora ovog takmičenja, već je unapred najavljena druga edicija manifestacije. Umetnici i mladi laureati ispraćeni su dugim i toplim aplauzom nakon svake numere, dok je čuveni duet iz „Krcka Oraščića“ izmamio ovacije na samom kraju.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas