Početna » Niška tvrđava dobila novi sjaj. Od simbola istorije do modernog kulturnog epicentra (FOTO+VIDEO)

Niška tvrđava dobila novi sjaj. Od simbola istorije do modernog kulturnog epicentra (FOTO+VIDEO)

0
Niška tvrđava, koja sa ponosom čuva svoju prošlost, uskoro će doživeti velike promene. Prostor oko ovog zdanja već dobija  nove, već vidljive obrise rekonstrukcije prostora kod Beogradske kapije. Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, ovaj novi prostor postaće i centar kulturnih dešavanja i mesto okupljanja umetnika iz različitih sfera. Ona je naglasila da se bliži kraj radova koji će Tvrđavi vratiti njen pravi sjaj, tako da će ovaj deo grada, koji već godinama čeka na revitalizaciju, ostati nezaobilazna tačka na kulturno-istorijskoj mapi.

Gradonačelnica je izjavila da su promene već vidljive.

“Mnogi umetnici su već pokazali interesovanje da svoje performanse održe upravo na ovom mestu, bilo da se radi o koncertima ili književnim večerima”, istakla je Sotirovski.

Jedan od ključnih koraka ka ovom cilju jeste dogovor sa Republičkom direkcijom za imovinu, kojim će se omogućiti prenos vlasništva nad Tvrđavom sa države na grad. Ovo je prvi korak ka osnivanju preduzeća koje će se isključivo baviti očuvanjem i razvojem Tvrđave, kazala je gradonačelnica.

“Tvrđava je simbol naše istorije i kulture. Međutim, mnogi njeni objekti zahtevaju hitnu rekonstrukciju kako bi ponovo zasijali u punom sjaju. Da bismo mogli da investiramo u obnovu i da učestvujemo u različitim projektima, kako unutar naše države tako i prema međunarodnim fondacijama, neophodno je da imovinska pitanja budu rešena”, rekla je gradonačelnica.

Foto: Glas juga

Ovo će omogućiti jasno definisanje vlasništva nad objektima, olakšavajući tako upravljanje, održavanje i organizaciju različitih događaja unutar Tvrđave.

“Važno je da znamo ko je odgovoran za održavanje, čišćenje, zaštitu zidina i brigu o vegetaciji. Samo na taj način možemo sačuvati ovo istorijsko nasleđe za buduće generacije, a po uzoru na Golubac i Kalemegdan”, zaključila je Sotirovski.

Foto: Glas juga

Da podsetimo projekat rekonstrukcije dela Niške tvrđave kod Beogradske kapije predviđa i delimično zatvaranje ulice, ali i nove sadržaje, urađen je u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji se pre svega zasniva na projektu uređenja i revitalizacije tvrđave.

I na prostoru gde je bila Auto pijaca, Grad će izgraditi novi park, a u sklopu plana revitalizacije Niške tvrđave. 

Sudeći prema projektu, saobraćaj se neće više odvijati u delu ulice Đuke Dinić. Novi trg imaće dosta zelenila, ali i u budućnosti i puno lokala i restorana koji će dobiti novi arhitektonski izgled, i koji će se u skladu sa zahtevima struke, na pravi način uklopiti u ambijetalnu celinu kojom dominira najpoznatiji niški spomenik kulture -Tvrđava.

Vrednost projekta uređenja je 46,9 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena posredstvom javnog poziva Ministarstva kulture pod nazivom „Gradovi u fokusu 2023. godine“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas