Početna » Niški Hor “Branko” oduševio publiku na Međunarodnom horskom festivalu u Grčkoj

Niški Hor “Branko” oduševio publiku na Međunarodnom horskom festivalu u Grčkoj

0

Mešoviti hor Niške crkvene pevačke družine “Branko” predstavio je srpsku muzičku tradiciju na prestižnom Međunarodnom festivalu horova “Argus Orestike” u grčkom gradu Kastoriji, izazvavši duboke emocije kod grčke publike.

Tokom festivala, hor “Branko” izveo je duhovna i svetovna muzička dela srpskih, grčkih i ruskih kompozitora, demonstrirajući visoki nivo profesionalizma i muzikalnosti. Njihov nastup nije ostavio nikoga ravnodušnim, a publika je posebno bila dirnuta izvedbom grčkih kompozicija, koje su imale poseban emotivni odjek.

Ovaj značajni festival, koji se održava bijenalno i nije takmičarkog karaktera, ove godine je po 22. put okupio horove iz Grčke, Kipra i jednog gosta iz regiona. Niški hor “Branko” je dobio počasno mesto na festivalu, što je potvrda njihovog dosadašnjeg rada i uspeha na međunarodnoj sceni. Domaćini su posebno pohvalili njihov profesionalizam i izuzetnu izvedbu tokom završne večeri festivala.

“Velika nam je čast što smo imali priliku da učestvujemo na festivalu kao jedini hor iz regiona i predstavimo našu muzičku kulturu. Reakcije publike su bile izvanredne, što nam daje dodatnu motivaciju za dalji rad,” izjavio je dirigent hora “Branko”.

Festival “Argus Orestike” je jedan od najvažnijih muzičkih događaja u Grčkoj, poznat po visokom nivou izvođenja i bogatom programu. Učešće niškog hora na ovom festivalu još jednom je potvrdilo njihov status jednog od najuglednijih horova u regionu, a njihova izvedba ostavila je trajan utisak na sve prisutne.

Glavni organizator Konstantinos Adam izjavio je da je za njega privilegija učešće niškog hora koji, iako amaterski, može da se poredi sa najboljim horovima u svetu. Reakcija publike, koja je pri izvođenju pevala zajedno sa pevačima, uz neretke suze u sali, pokazala je koliko je njihov nastup bio dirljiv. Gospodin Adam je prihvatio poziv da bude gost Božićnog koncerta NCPD “Branko” naredne godine.

Niški pevači predvođeni dirigentom Sarom Cincarević, učestvovali su svojim sasluženjem u Svetoj liturgiji 30. juna u grčkom hramu. Brojni verni narod je sa velikim iznenađenjem prihvatio liturgijsko pojanje na dva jezika.

Osim nastupa, članovi hora “Branko” predvođeni starešinom niškog Sabornog hrama, protojerejem-stavroforom Brankom Cincarevićem, kao organizacionom i duhovnom podrškom tokom puta, imali su priliku da posete brojne znamenitosti, među kojima su Arheološki muzej, Muzej vizantijskih ikona i drevne svetinje koje datiraju još iz 9., 10. i 11. veka.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas