Početna » Nišlije pokazale veliko interesovanje za preventivne pregled: Preko hiljadu pregleda tokom vikenda

Nišlije pokazale veliko interesovanje za preventivne pregled: Preko hiljadu pregleda tokom vikenda

0

U Domu zdravlja Niš, u nedelju od 7 do 17 časova, preventivne preglede obavilo je 1.046 odraslih i 169 dece. Ovi pregledi su deo nacionalne akcije preventivnih pregleda koja se svake nedelje održava u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Takođe, u subotu su u niškom Domu zdravlja održani preventivni pregledi u sklopu programa „Otvorena vrata“.

Tokom nedelje su urađene 1.046 laboratorijskih analiza, uključujući krvnu sliku, glikemiju i tumor markere (CEA, CA 19-9, AFP). Osim toga, obavljeno je 431 dermoskopski pregled i 504 ultrazvuka abdomena.

„Odziv je bio ogroman i Dom zdravlja Niš će se zbog prevelikog interesovanja truditi da svojim sugrađanima omogući češće ovakav vid pregleda“, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Služba za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece je u nedelju vršila preglede kičme i tabana, obavivši ukupno 169 pregleda kod dece.

Veliko interesovanje za preglede vladalo je i u subotu. Građani su imali priliku da urade merenje krvnog pritiska, skrining preglede, laboratorijske analize (krvnu sliku, glikemiju, tumor markere CEA, CA 19-9, AFP), EHO abdomena, pregled kože i mladeža, kao i pregled kičme i tabana školske i predškolske dece.

„Rana dijagnoza, odnosno otkrivanje bolesti u ranim stadijumima, od suštinskog je značaja za blagovremeno lečenje i poboljšanje šansi za uspeh terapija. Iz tog razloga je neophodno redovno se podvrgavati kontrolnim pregledima u svim uzrastima, kako opštim, tako i onim koji se obavljaju u cilju prevencije konkretnih oboljenja, kao što su tumori ili kardiovaskularne bolesti“, poručuju iz Doma zdravlja Niš.

Ovaj veliki odziv na preventivne preglede pokazuje koliko su građani zainteresovani da obave pregled, ali bez uputa i čekanja na red kod izabranog specijalistu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas