Početna » Nova ČUDESNA metoda na niškoj Klinici za kardiohirugiju. Koristi se samo u pet zemalja Evrope! Tokom operacije spasavaju trombocite

Nova ČUDESNA metoda na niškoj Klinici za kardiohirugiju. Koristi se samo u pet zemalja Evrope! Tokom operacije spasavaju trombocite

0
Zahvaljujući doc dr Milanu Lazareviću od prosle nedelje na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš počeli su sa primenom nove čudesne metode kojom tokom operacije spasavaju ne samo crvena krvna zrnca (eritrocite) već i pločice (trombocite). Prema rečima direktora ove klinike dr Dragana Milića, ova metoda se koristi samo u pet zemalja Evrope, a u Srbiji ovo je prva primena u kardiohirurgiji.

Trombociti su neophodni za hemostazu i uspesnu kontrolu krvarenja, objašnjava dr Milić. Kako su kardiohirske operacije vremenski jako duge, sa velikim rezovima pri čemu je za većinu intervencija neophodna primena EKK masine, krvarenja su jako izražena. Tokom ovih operacija gube se trombociti i postoperativno je neophodna njihova nadoknada preko transfuzije kako bi se smanjilo i sprečilo krvarenje.

“Sa ovom novom metodom ti trombociti koji se gube tokom operacije, posebnim sistemom aspiracije se “sakupljaju” iz operativnog polja, obradjuju u masini i vraćaju pacijentu. To praktično znači da se čak do 80% trombocita “spasi” i vrati bolesniku”, istakao je dr Milić.

On je kazao i da nema mogućnosti transmisije bilo kakvih bolesti koje se mogu desiti tokom transfuzije niti alergijskih reakcija.

“Na ovaj nacin omogućava se bolesniku brži i uspešniji oporavak i smanjuje potreba za transfuzijom i stepen komplikacija”, rekao je direktor klinike.

Dr Milić je kazao da je ponosan na celokupnu ekipu u operacionoj sali koju je predvodio doc dr Milan Lazarević, ass dr Vladimir Stojiljković kao i perfuzer Radovan Dramičanin koji su jos jednom pokazali strucnost, karakter i sposobnost da stalno pomeraju granice medicine.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas