Početna » Nova era za aerodrom “Konstantin Veliki”: Terminalna zgrada spremna za putnike

Nova era za aerodrom “Konstantin Veliki”: Terminalna zgrada spremna za putnike

0

Radovi na novoj terminalnoj zgradi aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu su završeni, saopštili su iz preduzeća “Aerodromi Srbije”. U toku su završna testiranja i procedure za dobijanje upotrebne dozvole, nakon čega će uslediti svečano otvaranje zgrade.

“Radovi na terminalnoj zgradi su završeni, prvog jula je krenuo postupak primopredaje zgrade. U toku su testiranja, sve komisije su na terenu i ušlo se u proceduru dobijanja upotrebne dozvole. Nakon ovih koraka, čeka nas svečano otvaranje zgrade,” izjavio je Mihajlo Zdravković, direktor preduzeća “Aerodromi Srbije” tokom primopredaje.

Prema informacijama iz “Aerodroma Srbije”, ukoliko testiranja prođu bez problema i bez posebnih zahteva za dopune i izmene, nova zgrada aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu bi mogla da primi prve putnike već tokom jula.

Planirano je da nakon puštanja u rad nove zgrade, stara zgrada bude srušena, a na njenom mestu izgrađena nova koja će predstavljati nastavak nove terminalne zgrade.

Investicija u izgradnju nove terminalne zgrade iznosila je preko 10 miliona evra, dok je za opremanje izdvojeno oko pet miliona evra. Preostala sredstva od oko 17 miliona evra biće uložena u infrastrukturne projekte.

Za infrastrukturne radove zadužena je kineska “Šandong grupacija”. Planirano je da se izgradi 1.976 metara interne saobraćajnice, oko tri kilometra atmosferske kanalizacije, 1.124 metra cevi za fekalnu kanalizaciju i 4.800 metara vodovodnih cevi, čime će aerodrom biti povezan na gradsku kolektorsku mrežu.

Po završetku radova, aerodrom će imati i pet punjača za električna vozila, kapacitet robno-carinskog terminala biće povećan sa 49 na 103 kamiona, broj parking mesta povećaće se sa 173 na 580, a biće izgrađena i nova trafo-stanica.

Ukupno će biti uređeno oko 54.000 kvadratnih metara od ukupnog prostora od oko 80.000. Nove zelene površine biće opremljene modernim zalivnim sistemom i posađeno će biti 200 novih sadnica, čime će se obezbediti prijatniji ambijent za putnike i posetioce aerodroma.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas