Početna » Oko 60 romskih učenika i studenata dobilo gradske stipendije

Oko 60 romskih učenika i studenata dobilo gradske stipendije

1

Ispred Gradske kuće u Nišu, gradonačelnica je mladim i uspešnim Romima, koji su izabrali da preko edukovanja grade svoju budućnost, uručila stipendija. Među stipendistima je oko 50 srednjoškolaca niških škola, i sedam studenata Univerziteta u Nišu.

Ove godine je vladalo veliko interesovanje za stipendije namenjene učenicima i studentima romske nacionalnosti. Prijavilo se čak oko sto srednjoškolaca.

Prošle godine iznos stipendije za studente je bio 12.500 dinara, a ove godine ona je povećana na 14.250 dinara na mesečnom nivou.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je navela da je veliko interesovanje za stipendije pokazatelj da se sve veći broj mladih Roma odlučuje da svoju budućnost gradi kroz edukaciju.

„Pre četiri godine kad smo kretali i organizovali prve stipendije za studente i srednjoškolce romske nacionalnosti, interesovanje je bilo veoma malo. Strahovali smo kako će konkurs da se odvija, tada je bilo oko 20 zainteresovanih, a danas četiri godine kasnije, vas 100 je konkurisalo za stipendije koje da je Grad Niš, a 50 je ispunilo uslove da dobije godišnje stipendije“, navela je Sotirovski.

Natalija i Ksenija Bakić

Sestre Natalija i Ksenija Bakić, obe učenice Škole mode i lepote, kažu da po prvi put dobijaju stipendiju. Imaju slične planove na šta će dobijeni podsticaj iskoristiti – deo će biti uložen u školovanje, dok ostatak za provod tokom letnjih meseci.

Među sedam nagrađenih studenata je i Andrej Kurtić, student treće godine na Fakultetu umetnosti.

„Ovo je veoma značajno za muzičare, kao što sam ja. Zato što želim da se muzički predstavim drugim ljudima, tako da mi treba pomoć profesora u smislu master klasa. Tako da ovo ide na privatne časove sa profesorima. Ovo mi je sasvim dovoljno da mogu finansijski platim sve i da uspem u tom smislu“, kaže Andrej.

Iz Romskog kulturnog centra nadaju se da će se povećati iznos stipendija za srednjoškolce, kao i broj izabranih učenika.

„Nadam se da će ovaj trend da se nastavi. Videćemo da se stipendije za srednjoškolce udvostruče i da bude duplo više dece, jer sada konkuriše sto dece. Nadam se da ćete da nastavite sa školovanjem, da upišete fakultete. Ovo je izuzetno lepa slika, koja treba da se prenese dalje, jer je Niš jedini grad u Srbiji, koji pored stipendija Ministarstva i REF-a, daje ovako Romima stipendije“, rekao je Svetislav Jovanović, direktor RKC-a.

1 komentar

Avatar
Anonimni 13. jun 2024. - 12:21

Dobar dan htela bi da bi da li danijel bektasevic dobio stipendiju.?
I zasto nije pozvan na dodeli diplome.

Odgovor

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas