Početna » Osveštana crkva u okviru Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu

Osveštana crkva u okviru Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu

0
Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije saopštila je da je patrijarh Porfirije danas obišao Vaspitno-popravni dom u Kruševcu i osveštao novosagrađenu crkvu Svetih apostola Filimona i Onisima.

U pitanju je druga poseta srpskog patrijarha ovoj ustanovi, budući da je u junu 2021. godine obišao ovaj dom, upoznao se sa njegovim radom i razgovarao sa štićenicima.

Direktor Uprave Dejan Carević istakao je da je izgradnjom crkve ispunjena zakonska, ali i humana i ljudska obaveza prema štićenicima koji se nalaze u ovoj ustanovi.

On je poručio da se štićenicima pruža sva potrebna podrška kako bi naučili da budu samostalni, vredni i odgovorni mladi ljudi, te ih zato učimo zanimanjima koja su veoma tražena na tržištu rada.

Ovde imaju mogućnost da nauče da budu dobri moleri, stolari, auto-mehaničari, rekao je Carević i naglasio da se u dobijenim sertifikatima o završenim obukama za različite poslove i zanate ne navodi da su stečeni u ovoj ustanovi, kako bi se izbegla moguća diskriminacija kad istekne vaspitna mera.

 

Iz tog razloga, kako je objasnio, briše se i evidencija o boravku štićenika u Vaspitno-popravnom domu po njihovom izlasku iz ove ustanove.

Carević je podsetio na to da je tim od pet dečaka iz ove ustanove prošle sedmice osvojio drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode, dok su prošle godine bili i prvaci sveta, dodajući da su ovi uspesi od ogromnog značaja za njihovo samopouzdanje i razvoj.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas