Početna » Počela je mala matura. U Nišu više slobodnih mesta nego đaka. Za osmake test srpskog jezika nije bio toliko težak

Počela je mala matura. U Nišu više slobodnih mesta nego đaka. Za osmake test srpskog jezika nije bio toliko težak

0

Rešavanjem testova iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika, danas je započela mala matura za učenike osmog razreda. Osmaci su imali dva sata da reše 20 pitanja. U niškoj Osnovnoj školi “Radoje Domanović“ malu maturu polaže 80 učenika. Prema rečima učenika iz ove škole, test iz srpskog jezika nije bio toliko težak koliko su očekivali.

“Test nije bio toliko težak koliko smo mi mislili. Mislim da će biti teže sutra za matematiku. Izabrala sam istoriju, učim pa videćemo”, izjavila je učenica OŠ “Radoje Domanović”.

Ni za njene drugare test nije bio težak, tako da su sada već malo bliže do upisa u željene srednje škole. Direktorka ove škole Dušica Tričković kazala je da je najveći problem, koji se iz godine u godine ponavlja, taj što učenici ne čitaju pažljivo zadatke.

“I ako pročitaju to nije sa razumevanjem već samo radi prepoznavanja teksta. Ja sam insistirala da polako i sa razumevanjem čitaju zadatak i pitanja, a onda da primene naučeno”, istakla je Tričković.

Sutra, 19. juna, učenici će polagati test iz matematike, dok je u četvrtak, 20. juna, na rasporedu test iz izbornog predmeta. Većina niških đaka odabrala je geografiju.

Na teritoriji Školske uprave Niš, osnovnu školu završava 4844 učenika, a na raspolaganju je 5294 mesta za upis u srednje škole. U samom Nišu, 2642 osmaka završava osnovnu školu, a slobodnih mesta u srednjim školama ima 3030.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni u subotu, 22. juna, na nivou škole i na portalu Moja srednja škola. Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor, koji se može podneti neposredno u školi ili elektronskim putem. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna, dok će raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima biti 2. jula.

Popunjavanje liste opredeljenja vršiće se 26. i 27. juna, elektronskim putem ili neposredno u matičnim osnovnim školama.

Prvobitno je bilo planirano da se završni ispiti održe 17, 18. i 19. juna, ali su pomereni za jedan dan kasnije, odnosno za 18, 19. i 20. jun, nakon odluke Vlade Srbije da 17. jun, drugi dan Kurban-bajrama, bude neradni dan za islamske vernike u Srbiji.

Upis u srednje škole moći će i ove godine da se obavi elektronski, na portalu Moja srednja škola, u periodu od 2. do 6. jula.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas