Početna » Počeo 7. Forum naprednih tehnologija i Virtuelni sajam zapošljavanja

Počeo 7. Forum naprednih tehnologija i Virtuelni sajam zapošljavanja

0
7. Forum naprednih tehnologija otvoren je danas i u niškom Naučno-tenološkom parku okupio brojne privrednike, ekonomiste i inovatore. Biće održani brojni paneli, na kojima će glavna tema biti transformacija, tj. korišćenje inovativnih rešenja u privredi. U sklopu Foruma održan je i Virtuelni sajam zapošljavanja.

Tema ovogodišnjeg Foruma fokusira se na transformaciju i napredak u inovacionom ekosistemu Srbije. Uzimajući u obzir brzi razvoj tehnoloških trendova, analiziraće se kako se Srbija prilagođava i postaje lider u eri tehnoloških inovacija. Posebna pažnja biće posvećena ulozi veštačke inteligencije u ekonomskoj transformaciji, kao i promenama koje tehnologija donosi u sferi visokog obrazovanja.

„Transformacija je ta da na svaki način pokušamo da oživimo inovativni ekosistem i naprednih tehnologija i na taj način povežemo privredu, nauku i IT sektor, kako bismo došli do podizanja tehnološkog nivoa privrede, ne samo u našem regionu, već na nacionalnom nivou“, naveo je Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore

Direktor niškog Naučno-tehnološkog parka Milan Ranđelović naveo je da je Forum nastao kao posledica potrebe naše zajednice da se okupi, promoviše i razvija inovacioni ekosistem u regionu.

On podseća da je upravo NTP rezultat zaključaka sa prvog održanog Foruma. Navodi i da je to očigledno bilo odlično rešenje, jer će uskoro kapaciteti NTP-a biti utrostručeni.

Državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović je rekao da je Ministarstvo zaokružilo čitav inovacioni ekosistem u Srbiji uz četiri naučno-tehnološka parka. On je najavio mogućnost formiranja kancelarija za transfer tehnologija koje će pomoći timovima da svoja inovativna rešenja iznesu na tržište.

„Ovo je bez lažne skromnosti najvažnija manifestacija koja se održava u Nišu i regionu, manifestacija čiji su zaključci vrlo konkretni i koji podstiču kreiranje i podsticanje inovativnog ekosistema. On je značajan za svaku lokalnu samoupravu, jer od toga zavisi i koncept razvoja“, izjavio je gradski većnik za privredu i održivi razvoj Vladislav Marjanović i podsetio da je Niš jedini grad u Srbiji koji podstiče startap firme kroz donacije.

U okviru Foruma održan je i virtuelni sajam zapošljavanja, prvi u Srbiji koji je organizovala jedna filijala Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Primenom inovativne interne tehnologije poslodavci i nezaposlena lica mogu na brz i lagan način u virtuelnom okruženju da komuniciraju. 24 poslodovaca je iskazalo svoje potrebe, 74 pozicija, za blizu 200 radnika u narednom periodu“, rekao je Boban Matić, direktor niške filijale NSZ-a.

Ovaj Forum je svojevrsna najava narednog osmog Foruma naprednih tehnologija, koji će trajati više dana. Cilj je da ovaj događaj postane nacionalni, koji će biti proglašen najboljim ove vrste, uz brojne goste iz regiona i sveta.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas