Početna » Poslastičar Slavča Angelov obeležio jednu epohu Lužnice. Koristi recepture stare više od veka!

Poslastičar Slavča Angelov obeležio jednu epohu Lužnice. Koristi recepture stare više od veka!

0
Slavča Angelov iz Babušnice je u poslastičarskom zanatu više od 60 godina. Zanat je učio davne 1966. godine, od tadašnjeg majstora Nikole Igića. Poslastice pravi po tradicionalnim recepturama, starim više od jednog veka, i to bez upotrebe bilo kakvih “modernih” primesa i aditiva koji su, nažalost, sveprisutni u današnjoj izradi kolača. Slavča je u osmoj deceniji života i sa istim žarom radi sa suprougom Ivankom na pripremi kolača. 

Oni čuvaju tradiciju i ne prihvataju modrenizaciju. Sve prave ručno, a kuvaju na “smederevcu”, a kažu tako će biti sve dok su oni zaduženi za proizvode u poslastičari.

“Mi to zadržavamo sve dok smo ja i supuga ovde, biće ti kolači. Kasnije ne znam kako će snajka da se opredeli, da li će da nas nasledi, ne znam. Mi smo na izdisaju, u penziji smo oboje, ali smo ovde prijavljeni kao radnici, drugačije ne smemo da radimo. Dokle ćemo ne znamo, kako zdravlje služi”, govori nam Slavča Angelov.

Zanat je učio u Babušnici, kod majstora Nikole Igića. Dve godine je učio zanat, posle toga je bio radnik, a od 1986. godine, sam vodi radnju. Tada je pravio bombone, a uporedo s tim učio je da pravi kolače.

“Sve se promenilo, mi smo radili do osamdesete godine pravili ogrlice, bombone, susame, karamele, gejmiše. Kasnije smo prešli na sve ono što omaladina traži, kolače, princes krofne, torte, bombice, elklere, kao što vidite u radnji”, istakao je on.

Ljudi ih vole i ovde dolaze svaki dan. Vole njihove kolače, a preko leta posebno sladoled koji takođe prave na “smederevcu”.

“Kao što smo od majstora naučili tako radimo. Supruga je glavna u kuhinji, ja joj nešto pomažem, nešto nabavljam, pomažem i snajki u radnju”, kazao je ovaj poslastičar.

Njegova supruga Ivinka potvrđuje da u radnji prave samo zdrave poslastice. Isključivo idu jaja, orasi, šećer, mleko, lešnik. I sladoled prave po staroj recepturi koju su nasledili od deda Nikole, koji je takođe učio od starih zanatlija.

“Sladoled sam naučila od baka Sare njegove supruge. Sve smo prihvatili što su nas oni savetovali i do današnjeg dana nismo nikada imali problema sa sladoledom”, rekla je Ivanka.

Porodična tradicija i receptura koja se prenosi sa kolena na koleno tajna je uspeha poslastičarske radnje porodice Angelov. Ovde svraćaju rado i putnici namernici iz Leskovca, Pirota, Niša, ali i ljudi koji su se odselili uz Babušnice, pa kad dođu, obavezno svrate na kolače. Od načina rada na koji su navikle mušterije neće da odstupe, jer se on mnogo decenija unazad pokazao izuzetno dobrim.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas