Početna » Praznik poljskih filmova. Sedmi festival “Visla” u Nišu

Praznik poljskih filmova. Sedmi festival “Visla” u Nišu

0
Sedmi po redu festival poljskih filmova „Visla“ trajaće od 21. do 23. novembra u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“. Gledaoce očekuje raznovrstan program koji se sastoji od najnovijih poljskih produkcija koje je prepoznala poljska i strana publika.

“Prikazaćemo sjajne i nagrađivane debije i nova dela režisera čiji smo rad predstavljali prethodnih godina”, kazali su organizatori.

Festival poljskih filmova u Nišu organizuju Fondacija „Vspieram“ i Mladi ambasadori, uz podršku Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla”.

Na programu će biti:

  1. novembar u 17.30h

25 GODINA NEVINOSTI

Žanr: drama
Režija: Jan Holoubek

Trajanje: 116 min

“25 godina nevinosti” – rediteljski debi Jana Holubeka – je dirljiva senzacionalna drama, zasnovana na stvarnim događajima koji su pogodili celu Poljsku. Reč je o priči o životu Tomaša Komende – mladića nepravedno osuđenog na 25 godina zatvora zbog silovanja i ubistva tinejdžerke. Tvorci filma pokušavaju da pronađu odgovore na pitanja koja i danas muče sve. Kako se ovo moglo desiti? Zašto je nevin čovek morao da čeka pravdu 18 godina u ćeliji?

22. novembar u 17.30h

BRIŽIT BARDO PREDIVNA

Žanr: dramat
Režija: Lech Majewski

Trajanje: 122 min

U Narodnoj Poljskoj je sredina 20. veka. Glavni junak Adam živi sa majkom koju uznemiravaju službenici Službe bezbednosti. Adamov otac je branio Albion kao pilot u Drugom svetskom ratu i više se za njega nije čulo. Nije poznato da li je ostao u Engleskoj ili se vratio u zemlju i krije se da bi izbegao progon. Od njega stižu paketi i razglednice, ali Adam, koji nikada nije video svog oca, sumnja da pakete šalje neko drugi. U školi stalno sanja da će njegov otac jednog dana spustiti svoj Spitfajer na prašnjavo igralište i podići oblak prašine iz kojeg će herojski izaći živ i velik.

23. novembar u 16.30

KRŠTENJE

Žanr: komedia manira
Režija: Jakub Skoczeń

Trajanje: 88 min

Decembar 1981. Neki su govorili da je vanredno stanje „zaštitilo Poljsku od sloma države”, dok je većina ovaj događaj nedvosmisleno protumačila kao „udarac na duh Poljske i da su sve nade u trenu nestale”. A upravo taj „gubitak nade” zabrinuta Marijana (Katarzyna Figura) želi da spreči na dan krštenja svog najmlađeg unuka. Majka, baka i vatrena katolkinja koja rado upućuje svoje molitve Presvetoj Bogorodici – Marijana samo sanja o pomirenju porodice koja je već dovoljno zavađena. Sinovi i ćerke su teškom mukom stigli do kuće u planinama, a ova žena čini apsolutno sve da ne saznaju za proglašenje vanrednog stanja. A u ovoj porodici ima mnogo razloga za svađu

  1. novembar u 18h

CRNA OVCA

Žanr: drama, komedija
Režija: Aleksander Pietrzak

Trajanje: 102 min

Magda i Arek imaju skladan brak sa 25 godina iskustva. Brinu o bolesnom dedi. Žive sa sinom Tomekom, koji je u dugogodišnjoj vezi sa svojom devojkom Ašjom. Čini se da je sve u redu – tipična porodica. Pa ipak… Magda, profesorka u katoličkoj srednjoj školi, krije da više voli žene, Arek već dugo ne može da nađe posao, a Tomek, popularni jutjuber, vodi se pre svega sopstvenim interesima. Nelagodnost počinje kada Magda, umorna od skrivanja, odluči da prati svoje srce, što pokreće lavinu događaja koji slede. Ašja raskine sa Tomekom, deda nestaje, a Arek ima problema da se snađe u novoj stvarnosti nakon odlaska supruge. Kada krize, sukobi i dugo potiskivane želje konačno eksplodiraju, svako počinje da živi sam za sebe. Ili barem mu se tako čini… Da li će svaki od junaka naći svoj put do sreće?

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas