Početna » Proglašeni ukupni rezultati izbora: Za predsednicu GIK-a nema prepravljanih zapisnika

Proglašeni ukupni rezultati izbora: Za predsednicu GIK-a nema prepravljanih zapisnika

0

Na današnjoj sednici Gradske izborne komisije (GIK) donet je izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada od 2. juna. Predsednica GIK-a Danijela Milićević prezentovala je rezultate glasanja. Priliku da otkloni neke nedoumice predsednica niškog GIK-a nije iskoristila, već je to ostavila za „neku drugu priliku“.

Ona nije komentarisala ni tužbu, koja je podneta protiv nje, kao ni tvrdnje opozicije da imaju 3.332 glasa više od liste oko SNS-a zajedno sa Ruskom strankom. Prokomentarisala je samo zapisnik u kome se vidi prepravljanje glasova Ruskoj stranki.

Lista „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ osvojila je 49.230 glasova, odnosno 30 mandata, zatim Grupa građana „Dr Dragan Milić“ 27.211 glasova i 16 mandata, „Biramo Niš“ 17.914 glasova i 10 odborničkih mesta, „Ujedinjeni – Nada za Niš“ 4.307 glasova, što je bilo dovoljno za dva mandata, „I ja sam Niš – Kreni-promeni, 4.371 i takođe dva mandata, a Ruskoj stranci je pripao jedan mandat sa 1.223 glasa.

Na pitanje koliki je rok da odgovore na prigovor, predsednica GIK-a je izjavila: „Hajde prvo da vidimo šta će biti“.

Opozicija je očekivala da se glasanje na biračkim mestima 10 i 18 u Medijani ponovi. Naročito, jer je na jednom mestu broj glasova za Rusku stranku prepravljan, a zapisnik takav „okačen“ na sajt RIK-a, iako je prvo u javnosti izašao zapisnik, na kome nisu ručno ispravljani brojevi glasova.

„Nemamo drugi zapisnik. Mi smo rešili nedoumice oko toga. Mi smo vršili uvid u izborni materijal i apsolutno nikakvih nepravilnosti nije bilo. Taj zapisnik je okačen na veb-prezentaciju Republičke izborne komisije. Nema prepravljenog zapisnika, imamo jedan originalni zapisnik, koji se radi u šest primeraka. Prvi originalni primerak dolazi kod GIK-a, drugi je okačen na biračko mesto, preostala četiri dobijaju stranke koje su osvojile najveći broj glasova. Za nas postoji samo jedna verzija, koja druga verzija? Ne želim o tome da diskutujem. Sud je doneo konačne odluke i potvrdio da su naše odluke u potpunosti sa zakonom“, poručila je Danijela Milićević.

Ona je odgovorila da ne razume na tvrdnje opozicije da po preliminarnim rezultatima oni imaju 3.332 glasa više od liste oko SNS zajedno sa Ruskom strankom.

„Zaista ne znam o čemu govore na televiziji, bavim se isključivo stručnošću, u skladu sa zakonom, gde je i Viši sud, kao viša instanca, potvrdio naše odluke Gradske izborne komisije“, dodala je ona.

Na pitanja o krivičnoj prijavi protiv nje i tvrdnji o poništavanju preliminarnih rezultata, Milićević je gotovo istovetno odgovorila da to ne želi da komentariše, i da će biti druge prilike da se o tome govore.

Istakla je i da nije bilo pritisaka u radu Gradske izborne komisije, kao i da su optužbe da je zapisnik prepravljan veoma ozbiljne.

Birači i podnosioci lista imaju pravo da podnesu prigovor na ove rezultate u roku od 72 časa, od trenutka njihovog objavljivanja na sajt Republičke izborne komisije. Nakon toga, ako ne bude prigovora i žalbi, GIK u roku od sedam dana donosi rešenje o dodeli mandata. Rok za odgovor na žalbe je 24 časa.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas