Početna » PROMOVISAN GODIŠNJAK: “Generacije se menjaju, Pozorište lutaka u Nišu ostaje!”

PROMOVISAN GODIŠNJAK: “Generacije se menjaju, Pozorište lutaka u Nišu ostaje!”

0
U okviru pratećeg programa 54. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije održana je promocija publikacije Pozorišta lutaka ”Godišnjak 2018 – 2023”. Izdat je u okviru obeležavanja značajnog jubileja Pozorište lutaka Niš – 65 godina profesionalnog rada i stvaralaštva.

Autor ovog petobroja je Slobodan Krstić, novinar, publicista i teatrolog koji je priredio i četiri prethodna izdanja godišnjaka Pozorišta lutaka Niš i tri toma monografije „Čarobnjaci iz Niša“ izdatih 2000, 2008. i 2018. godine.

Ovaj Godišnjak, po rečima autora, bitno se razlikuje od prethodnih: koncepcijski i sadržajno. Prilagođen je monografskom pisanju istorije Pozorišta. Navedene su sve premijerne i reprizne predstave, vidno mesto dato je i nastupima na brojnim festivalima sa kojih su donete vredne kolektivne i pojedinačne nagrade, laureatima godišnjih nagrada Pozorišta za umetnička ostvarenja i rad u drugim sektorima, kolegama koje više nisu sa nama, radu u pandemijskim uslovima, realizovanim projektima.

Foto: Pozorište lutaka

Autor ističe da „Godišnjak treba pažljivo pročitati i imati pri ruci, što posebno važi za one koji se bave istorijom lutkarstva u Nišu i Srbiji.“

Na promociji su govorili Slobodan Krstić, autor, Milica Radulović, direktorka Pozorišta lutaka Niš i Velibor Petković, recezent koji su se osim razgovora o samom Godišnjaku osvrnuli i na značaj pozorišne i lutkarske umetnosti u odrastanju, vaspitanju, obrazovanju, nedostatku pozorišne kritike na niškoj kulturnoj sceni, značaju izdavanja ovakvih publikacija…

Promocija je završena rečima preuzetim iz „Godišnjaka”: Generacije se menjaju, Pozorište lutaka u Nišu ostaje!”

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas