Početna » Prvi niški pijanistički festival. Izvođači će svirati na najnovijem koncertnom klaviru

Prvi niški pijanistički festival. Izvođači će svirati na najnovijem koncertnom klaviru

0
Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija u Nišu se od 4. do 8. oktobra 2023. godine odražava drugo izdanje prvog niškog pijanističkog festivala.

Festival je nastao na inicijativu dr um. Stefana Sretića, asistenta na Fakultetu umetnosti u Nišu, koji je ujedno i umetnički direktor festivala.

Osnovan od strane udruženja „HAMMER“ pijanistički festival, ovaj događaj nastao je sa ciljem osnivanja nove kulturne manifestacije u našem gradu.

“Ljubitelji klasične muzike imaće prilike da uživaju u delima klasične klavirske muzike. Sa ponosom ističemo da publiku ove godine očekuje bogatiji i raznovrsniji program”, navode organizatori.

Foto: GJ

Izvođači će se svirati na najnovijem C. Bechstein koncertnom klaviru koji je stigao u Niš zahvaljujući Eparhiji niškoj i Gradu Nišu.

“Program u trajanju od 5 uzastopnih večeri činiće dela pisana za klavir solo, klavirski duo i klavirski kvintet. Festival je zamišljen sa idejom da promoviše klasičnu klavirsku muziku kao i domaće i strane izvođače, koji će se predstaviti niškoj publici”, itiču.

Festival je zamišljen kao projekat na duže staze, kao manifestacija koja će iz godine u godinu da raste i da se razvija. Nadamo se da će vremenom postati tradicionalna manifestacija i čvrsto verujemo da će postati novi brend po kome bi grad Niš bio poznat.

Jedan od ciljeva jeste da se umetnička muzika približi našoj publici, da se podigne svest o tome koliko je klasična muzika važna, kako za opšte obrazovanje, tako i za intelektualni razvoj.


PROGRAM:

4.10.- festival će otvoriti italijanska pijanistkinja velikog renomea Irena Venecijano. Predstaviće se delima Griga, Smetane i Šopena.
5.10.- predtsaviće se japanska pijanistkinja Jasujo Segava. Izvešće repertoar pisan samo za levu ruku, a na istom će se naći dela japanskih kompozitora: Murate, Jošimatsua i Mitsunage, kao i evropskih kompozitora: Bortkijeviča, Donicetija u transkripciji Lešetickog i Sankana.
6.10.- Obeležiće se 150 godina od rođenja velikog kompozitora Sergeja Rahmanjinova. Integralnim izvođenjem oba opusa Rahmanjinovljevih etida slika, predstaviće se ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, inače jedan od najzančajnijih mladih pijanista koji su se pojavili na našoj muzičkoj sceni. U pauzi između dva dela biće prikazana projekcija kratkog dokumentarnog priloga u režiji niškog reditelja Stefana Krasića u kome su o Rahmanjinovu govorili profesori Fakulteta umetnosti u Nišu, muzikolog prof. dr Nebojša Todorović i dr um. Ivan Novaković profesorn katedre za klavir.
7.10.- Nastupiće klavirski duo- Voodoo piano duo sastavljen od pijanista Vuka Božilovića i Dušana Grozdanovića. Oni će se predstaviti repertoarom pisanim za klavir četvororučno, a na istom će se naći dela Mocarta, Betovena, Šubarta, Ravela, Smetane i Štrausa.
8.10.- na zatvaranju festivala, publici će se predstaviti pijanisti Dorjan Leljak, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i Londonu i Ian Džons, profesor na Kraljevskom koledžu muzike u Londonu. Izvešće kompozicije Šuberta i Šopena u prvom delu, a u drugom delu će se pijanisti Dorijanu Leljaku pridružiti mladi umetnici: Vojin Aleksić (prva violina), Milica Kostić (druga violina), Nemanja Živanović (viona) i Pavle Rakočević (violončelo).

Kao deo pratećeg programa, u subotu 7.10. od 14 časova u maloj sali Fakulteta umetnosti u Nišu, profesori Dorjan Leljak i Ian Džons održaće master klas za naše studente klavira.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas