Početna » Registracija seoskih domaćinstva ključni korak za razvoj seoskog turizma u Nišu

Registracija seoskih domaćinstva ključni korak za razvoj seoskog turizma u Nišu

0

U Nišu, srpskom gradu bogatom ruralnim potencijalom, samo je šest seoskih turističkih domaćinstava zvanično registrovano, dok mnogi i dalje posluju u sivoj zoni. Neophodno je da lokalna samouprava mnogo više radi na tom polju, poručili su predavači Nemačke razvojne agencije (GIZ) na današnjem predavanju u opštini Palilula.

Oni su istakli važnost da svako seosko turističko domaćinstvo mora biti registrovano, kako bi bilo vidljivo i kako bi moglo da aplicira za sredstva za pokretanje ili unapređenje svog turističkog biznisa.

Branko Krasojević, nacionalni ekspert GIZ-a za ruralni turizam, naglašava da je ključno da domaćinstva prvo osiguraju višak poljoprivrednih proizvoda i smeštaja pre nego što pristupe razvoju planova. Ipak, mnoga domaćinstva u Nišu su skeptična u vezi sa procesom legalizacije svog poslovanja.

„U Nišu je ruralni sektor izuzetno privlačan, ali postoji značajan broj nelegalnih poslovanja zbog skeptičnosti lokalnog stanovništva prema procesu legalizacije. Međutim, troškovi legalizacije su minimalni, a prihodi od turizma mogu nadoknaditi te troškove“, navodi Krasojević.

Jovan Jovanović, junior ekspert GIZ-a i urednik časopisa „Agro juga“, ističe da Niš trenutno ima samo šest registrovanih seoskih turističkih domaćinstava na svojoj teritoriji. On naglašava neophodnost intenzivnijih aktivnosti lokalnih vlasti u organizovanju obuka kako bi se osiguralo da poslovanje funkcioniše u skladu sa zakonom.

Jovan Jovanović

„Svaka lokalna samouprava mora da ima konkretan plan razvoja turizma i redovno organizuje obuke. Ruralni turizam se zasniva na jednostavnim principima – višak poljoprivrednih proizvoda i smeštaja. Verujem da svako drugo domaćinstvo u našim selima može ispuniti ove uslove“, zaključuje Jovanović.

U Srbiji je trenutno registrovano 800 seoskih turističkih domaćinstava, ali stručnjaci smatraju da bi taj broj mogao biti znatno veći.

Na predavanju održanom u Niškom kulturnom centru, prisutni su imali priliku da se informišu o procesu registracije domaćinstava, mogućnostima finansijske podrške, kategorizaciji smeštaja i dobili su brojne korisne savete.

Nakon predavanja, organizovan je obilazak dva seoska domaćinstva u GO Palilula.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas