Početna » RTS: Evropski parlament izglasao rezoluciju o dešavanjima na KiM. Sankcije Beogradu ako se dokaže umešanost u dešavanja u Banjskoj

RTS: Evropski parlament izglasao rezoluciju o dešavanjima na KiM. Sankcije Beogradu ako se dokaže umešanost u dešavanja u Banjskoj

0
Evropski parlament je većinom glasova na sednici u Strazburu usvojio rezoluciju koja poziva na uvođenje mera protiv Srbije, ciljane sankcije protiv pojedinaca odgovornih za sukob u Banjskoj i zamrzavanje IPA fondova, ako istraga dokaže direktnu povezanost Beograda sa događajima od 24. septembra, piše RTS.

U tekstu rezolucije o stanju dijaloga Beograda i Prištine, Evropski parlament najstrože osuđuje “kukavički teroristički napad na pripadnike kosovske policije od strane dobro organizovane srpske paramilitarne grupe u Banjskoj” i poziva sve zemlje koje to nisu učinile da osude napad.

Rezolucija iza koje je stalo pet najvećih političkih grupa, uključujući evropske narodnjake, socijaliste i socijaldemokrate, liberale i zelene, poziva Beograd i Prištinu da ne preduzimaju nikakve jednostrane akcije koje mogu da ugroze mir i stabilnost regiona i da aktivno rade na mirnom razrešenju sporova, kroz dijalog pod okriljem EU.

Parlament poziva Komisiju i Savet EU da uvedu mere protiv Vlade Srbije ako istraga utvrdi da je srpska država bila direktno uključena u napad u Banjskoj, u nasilne napade na severu Kosova u maju ove godine ili ako srpske vlasti ne sarađuju u istrazi. U tom slučaju, kako je navedeno, Evropska komisija treba da zamrzne finansiranje iz IPA pretpristupnih fondova.

Parlamentarci pozivaju zemlje članice da uvedu ciljane restriktivne mere, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja protiv “aktera na severu Kosova i lidera organizovanih kriminalnih grupa, po ugledu na sankcije koje su SAD uvele protiv Milana Radoičića”.

Poslanici traže da istraga utvrdi činjenice o napadu i pozivaju Prištinu da objavi sve dokaze. Od međunarodnih institucija i Euleksa Evropski parlament traži da razmotre dokaze, a od Srbije da “u potpunosti sarađuje sa istragom i privede pravdi odgovorne za napad koji borave u Srbiji, u skladu sa zakonom, uključujući i njihovo izručenje”.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas