Početna » Šljivko – simbol snage koga su obožavali Hajduci: Zahvaljujući njemu srpska vojska je preživela najteže dane [VIDEO]

Šljivko – simbol snage koga su obožavali Hajduci: Zahvaljujući njemu srpska vojska je preživela najteže dane [VIDEO]

0

U prošlim vremenima, dok su se planine Balkana kroz vekove ogledale u burnim previranjima i borbama za slobodu, jedan kolač je stajao kao simbol snage i opstanka. Šljivko, kako ga zovu, prvi put se spominje u vreme vladavine Otomanske imperije, ali je njegova važnost preživela i vekove i ratove.

Ovaj kolač, napravljen od šljiva, nije samo poslastica već i strateška hrana za hajduke i srpsku vojsku tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Sa svojim izuzetnim hranljivim vrednostima i sposobnošću da se ne pokvari nikada, postao je neizostavan deo ishrane u teškim vremenima.

Slavica Janačković, Udruženje “Višnja”

“Naš cilj je da oživimo ovaj stari srpski kolač koji je bio osnovna hrana našim vojnicima. Radi se o kolaču koji se ne kvari, pa su  oni zahvaljujući njemu preživeli i najteže ratne dane”, kazala je Glasu juga Slavica Jančković iz Udruženja “Višnja”.

Recept za ovaj autentični kolač je jednostavan, ali zahteva strpljenje i veštinu.

“U ovaj kolač idu samo dva sastojka, šljiva i kukuruzno brašno. Zato je on i zdrav i hranljiv”, kazala je ova niška domaćica koja ga rado izlaže na svim kulinarskim manifestacijama.

Foto: Glas juga

Ovaj kolač ima i autentično i zanimljivo pakovanje.

“Pakuje se su u listu od kupina. Tako se i čuva”, rekla nam je Slavica.

Ovaj se ranije nosio i kao poklon.

“Njime su se darivala deca. Kao što sada nosite čokoladu kada negde pođete u goste, tako se ranije nosio Šljivko”, zaključila je Slavica Janačković.

Danas, retko gde se može naći ovaj dragulj tradicionalne srpske kuhinje, osim na posebnim mestima ili kulinarskim manifestacijama. Prave ga vešte ruke domaćica koje čuvaju tajnu recepta kao deo srpskog nasleđa koje prenose s generacije na generaciju.

Recept za Šljivko:

  1. Očistite sveže šljive od koštica i kuvajte ih dugo dok se smesa ne zgusne.
  2. Dodajte malo palente, tek toliko da smesa bude dovoljno čvrsta za oblikovanje.
  3. Oblikujte smesu u obliku diska i poređajte ih na listove svežeg kupusa.
  4. Ostavite ih da se suše na suncu.
  5. Nakon sušenja, uvijte suve kolačiće u listove kupine i uvežite kanapom.

Ovaj kolač ne samo da pruža slatku poslasticu, već i nosi sa sobom mirise, ukuse i priče prošlih vremena. A ako se ikada nađete u blizini nekog  srpskog sela koje ga neguje, ne oklevajte da ga probate. Uz svaki zalogaj, osetićete duh tradicije i istorije koji se čuva u ovom jedinstvenom kolaču, Šljivku.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas