Početna » Šta sve može IT sektor? Od ogrlice za praćenje psa u lovu do softvera za hotele. Za inovacije stigla podrška od Grada

Šta sve može IT sektor? Od ogrlice za praćenje psa u lovu do softvera za hotele. Za inovacije stigla podrška od Grada

0
Šest perspektivnih niških startap kompanija dobilo je podršku za svoje inovativne projekte u vidu finansijske pomoći od oko miliona dinara. Ova sredstva će im omogućiti da dalje razvijaju svoje ideje i tehnološka rešenja, doprinoseći tako rastu inovacija u lokalnoj preduzetničkoj zajednici.

Pomoćnica gradonačelnice Niša Vladislava Ivković je u Gradskoj kući predstavnicima tih kompanija uručila ugovore i tom prilikom je rekla da državna pomoć koju je Grad Niš obezbedio ima za cilj da podrži razvoj inovativnih delatnosti i nove inovativne visoko tehnološke proizvode i usluge.

Šest niških startapova je dobilo sredstva u iznosu od ukupno 6 miliona dinara. Kompanije koje su dobile sredstva za razvoj novih i usavršavanje i razvoj postojećih proizvoda i usluga su: „Canandi“, „Metaware“, „Qreadible“, „Bytech“, „Nais robotics“ i „Pocket symphony“.

Kompanija „Canandi“ je razvila posebne ogrlice za lovačke pse, koje uz pomoć radio komunikacije i blututa omogućavaju praćenje psa u radijusu od 20 kilometara, u slučaju da se pas izgubi.

„Naše tržište je na teritoriji Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore. Imamo veliki broj zadovoljnih lovaca, i drago nam je što su lovci na terenu došli do zaključka da je naš sistem kvalitetan, ima prostora i za unapređenje, za šta će ovaj novac biti iskorišćen“, naveo je Nebojša Ranđelović iz ove kompanije.

Pomoć je dobila i platforma koja omogućava lakše ostvarivanje hotelskih usluga, od same rezervacije do usluga u samom hotelu. Kompanija „Qreadible“ ovom platformom omogućava da se stranci lakše snađu u našim hotelima.

„Trenutno razvijamo istoimenu platformu „Qreadible“, koja poboljšava zadovoljstvo gostiju u hotelu. Unapređujemo poslovanje hotela, omogućavamo gostima da mnogo lakše zakazuju i koriste usluge hotela. Najbitnije je da naša platforma preskače jezičku barijeru, gde gosti ne moraju da znaju jezik zemlje gde se hotel nalazi, a da opet koriste sve usluge i da se ne osete kao stranci“, rekao je Dimitrije Iskrenović.

Oni će pomoć iskoristiti da unaprede svoj razvojni tim. Za sada posluju u Srbiji, a uskoro sledi i izlazak na strano tržište.

Ova inicijativa predstavlja važan korak ka podršci mladim preduzetnicima i podsticanju razvoja tehnoloških rešenja u regionu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas