Početna » Stari automobili, novi heroji: Maturanti Niša na proslavu odlaze oldtajmerima [VIDEO]

Stari automobili, novi heroji: Maturanti Niša na proslavu odlaze oldtajmerima [VIDEO]

0

Maturanti Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ i Gimnazije „Bora Stanković“ ove godine su na svoje matursko veče stigli u stilu, vozeći se oldtajmerima. Ova nesvakidašnja nagrada stigla je od “Oldtajmer kluba” Niš , koji je odlučio da na ovaj način časti najbolje učenike.

Dvadesetak pažljivo restauriranih oldtajmera, uključujući modele poput “Mustang”, “Vartburg”, “Škoda 110”, “Buba”, “Fića” i “Mercedes”, bilo je najpre izloženo  u dvorištu ovih gimnazija. Ovi automobili, simboli prošlih vremena i jugoslovenske auto-industrije, sada prevoze maturante na njihov veliki događaj.

Direktorka Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”, Vera Dujaković, izjavila je da je interesovanje među učenicima za vožnju oldtajmerima bilo izuzetno veliko.

“Odlučili smo da ovu vožnju kao nagradu dobije po dvoje učenika iz svakog odeljenja. U slučajevima gde imamo više podjednako dobrih učenika, organizovali smo žreb kako bismo odlučili ko će imati tu čast,” rekla je Dujaković.

Ideja za ovaj jedinstveni poduhvat potekla je od profesora istorije i člana “Oldtajmer kluba” Niš , Hadži Marka Dimitrijevića.

“Želeli smo da učenicima prikažemo stare automobile, da im pričamo o njima i vratimo se zajedno u prošlost. Ovi automobili su deo naše istorije i kulture, i ovo je prilika da podsetimo na to,” istakao je Dimitrijević.

 

Dodao je da je vožnja oldtajmerima nagrada za učenike koji su se tokom školovanja najviše trudili i postigli najbolje rezultate.

Foto: Glas juga

Predsednik “Oldtajmer kluba” Niš , Nenad Avramović, izrazio je nadu da će se ovoj akciji pridružiti i druge srednje škole u Nišu i da će vožnja maturanata na maturu oldtajmerima postati tradicija.

“Verujemo da ćemo moći da nastavimo ovu tradiciju i narednih godina, čime ćemo dodatno obogatiti maturske proslave i istorijsko nasleđe našeg grada”, rekao je Avramović.

Foto: Glas juga

Među izloženim vozilima, posebnu pažnju privukli su “Mercedes” i “Mustang”, koje su učenici najviše priželjkivali kao svoj prevoz na matursko veče. Takođe, posebnu atrakciju predstavljao je američki vojni džip “Willys” iz 1941. godine.

“Ovo su neki momenti iz srednje škole koji će se pamtiti. Mislim da je to mnogo bitnije od onoga čime će se otići na maturu”, kazala je Teodora Gajić koja je Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac” završila sa prosekom 5,00.

Za njenog druga Mihajla Cvetkovića je jedno lepo iskustvo.

“Neko sam ko voli automobile i prati auto industriju, tako da mi je drago što sam seo u jednom oldtajmeru”, rekao je Mihajlo.

Luka Milošević dodaje da mu se sviđa cela ova akcija koju je organizovao profesor istorije, a Lena Dimitrijević priznaje da su svi priželjkivali starog mercedesa ili mustanga, ali će svakako bilo koji automobil koji ih preveze biti za njih nesvakidašnje iskustvo koje će pamtiti.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas