Početna » Svetislav Pešić, proslavljeni trener, dobija počasni doktorat u Nišu

Svetislav Pešić, proslavljeni trener, dobija počasni doktorat u Nišu

0

Proslavljeni trener i trenutni selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Kari Pešić, izabran je za počasnog doktora Univerziteta u Nišu. Svečana ceremonija uručenja počasnog doktorata održaće se 12. juna u velikoj sali Univerziteta u Nišu, sa početkom u 12 sati.

Ova prestižna čast dolazi na predlog Naučno-nastavnog veća Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, kao priznanje za njegov izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji sporta na ovom fakultetu.

Uticaj na Košarkašku Scenu

U obrazloženju predloga, Pešić je opisivan kao jedan od najtrofejnijih evropskih košarkaških trenera sa ogromnim uticajem na košarkašku igru u celini. Njegova dostignuća su impresivna i jedinstvena. On je jedini trener koji je osvojio titulu prvaka Evrope i sveta u svim takmičenjima koja organizuje FIBA. Takođe, Pešić je jedini trener koji je osvojio Evropsko prvenstvo sa dve različite države – Nemačkom i Jugoslavijom.

Jedan od najznačajnijih momenata njegove karijere je pobeda nad reprezentacijom SAD na zvaničnim utakmicama, što je postigao tri puta sa juniorskim i seniorskim nacionalnim selekcijama.

Priznanja i Odlikovanja

Pešićeva stručnost i posvećenost nisu prošli nezapaženo. Proglašen je trenerom godine u Evropi 2003. godine, a 2019. godine je proglašen za najboljeg trenera najbolje evropske nacionalne lige. Njegova kolekcija nagrada uključuje zlatne značke KK Bosna Sarajevo (1987), Košarkaškog saveza Nemačke (1994), Košarkaškog saveza Srbije (2003) i KK Barselona (2003).

Pored toga, grad Berlin mu je dodelio najviše odlikovanje – Orden zasluge države Berlin, a predsednik SR Jugoslavije ga je 2001. godine odlikovao Medaljom časti prve klase „Nemanja“ i 2002. godine Medaljom časti prve klase „Jugoslovenska zastava“.

Doprinos Mladima i Pedagogija

Svetislav Pešić je aktivan član međunarodnog komiteta Asocijacije trenera FIBA – WABC (World Association of Basketball Coaches) i mentor FIBA-e za razvoj i školovanje trenera u Evropi i svetu. Njegov rad sa mlađim reprezentativnim selekcijama posebno je značajan jer se istakao kao izvrstan pedagog, fokusirajući se ne samo na sportske veštine, već i na vaspitni aspekt, trudeći se da mladi igrači postanu i bolji ljudi.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas