Na prestižnom portalu Taste Atlas, poznatom po istraživanju autentičnih jela širom sveta, nedavno je objavljena lista najboljih specijaliteta sa sirom, a među njima je visoko rangiran i tradicionalni srpski specijalitet — svrljiški belmuž. Ovo ukusno jelo, koje potiče iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije, osvojilo je impresivno treće mesto, čime je Srbija dodatno istaknuta na svetskoj gastronomskoj mapi.
Belmuž, napravljen od mladog ovčjeg ili kravljeg sira uz dodatak finog projanog brašna, ima specifičan, bogat ukus i jednostavnu pripremu. Iako je najpoznatiji u Svrljigu i okolnim mestima, belmuž je postao pravi ambasador srpske kuhinje, privlačeći pažnju ljubitelja autentičnih jela širom sveta.
Belmužijada — Manifestacija koja čuva tradiciju
Posebno važan ulogu u očuvanju i promociji belmuža ima Belmužijada, privredno-turistička manifestacija koja se svake godine održava u Svrljigu. Organizovana na inicijativu narodnog poslanika Milije Miletića, nekadašnjeg predsednika opštine, Belmužijada privlači brojne posetioce iz zemlje i inostranstva.
„Ovaj događaj svake godine okuplja ljubitelje gastronomije i pomaže očuvanju tradicije“, rekli su predstavnici opštine.
Milija Miletić, veliki promoter ovog specijaliteta, smatra da belmuž nije samo jelo, već i deo identiteta svrljiškog kraja.
„Belmuž je deo naše kulturne baštine, a Belmužijada je način da to prenesemo novim generacijama i posetiocima iz sveta,“ izjavio je Miletić.
Ukus iz Svrljiga
Belmuž se izvorno pripremao od ovčjeg sira, a mešanje smese, koje zahteva snagu, tradicionalno je bilo povereno muškarcima. Meštani često kažu da je belmuž „svrljiška vijagra“ zbog svoje izuzetne hranljivosti, ali i „svrljiška prevara“ jer može da zasiti pre glavnog jela. Često se služi kao predjelo na svečanostima, a zbog bogatog ukusa gosti retko odolevaju da ne uzmu zalogaj više.
Top 10 Najboljih Jela sa Sirom po Taste Atlasu:
- Saganaki – Grčka
- Provoleta – Argentina
- Svrljiški belmuž – Srbija
- Kačo e pepe – Italija
- Kačapuri – Gruzija
- Banica sa sirom – Bugarska
- Fokača sa sirom – Italija
- Fondu – Francuska
- Kesadilja – Meksiko
- Raklet – Švajcarska
Plasman belmuža među tri najbolja jela sa sirom ističe autentičnost i kvalitet srpske kuhinje, pokazujući da i domaća, tradicionalna jela mogu da stanu rame uz rame sa svetskim specijalitetima.
Počitajte još…
Bonus video….
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram