Početna » Svrljiški belmuž – srpsko jelo koje je osvojilo svet: treće mesto na listi najboljih jela sa sirom!

Svrljiški belmuž – srpsko jelo koje je osvojilo svet: treće mesto na listi najboljih jela sa sirom!

0

Na prestižnom portalu Taste Atlas, poznatom po istraživanju autentičnih jela širom sveta, nedavno je objavljena lista najboljih specijaliteta sa sirom, a među njima je visoko rangiran i tradicionalni srpski specijalitet — svrljiški belmuž. Ovo ukusno jelo, koje potiče iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije, osvojilo je impresivno treće mesto, čime je Srbija dodatno istaknuta na svetskoj gastronomskoj mapi.

Belmuž, napravljen od mladog ovčjeg ili kravljeg sira uz dodatak finog projanog brašna, ima specifičan, bogat ukus i jednostavnu pripremu. Iako je najpoznatiji u Svrljigu i okolnim mestima, belmuž je postao pravi ambasador srpske kuhinje, privlačeći pažnju ljubitelja autentičnih jela širom sveta.

Belmužijada — Manifestacija koja čuva tradiciju

Posebno važan ulogu u očuvanju i promociji belmuža ima Belmužijada, privredno-turistička manifestacija koja se svake godine održava u Svrljigu. Organizovana na inicijativu narodnog poslanika Milije Miletića, nekadašnjeg predsednika opštine, Belmužijada privlači brojne posetioce iz zemlje i inostranstva.

„Ovaj događaj svake godine okuplja ljubitelje gastronomije i pomaže očuvanju tradicije“, rekli su predstavnici opštine.

Milija Miletić, veliki promoter ovog specijaliteta, smatra da belmuž nije samo jelo, već i deo identiteta svrljiškog kraja.

„Belmuž je deo naše kulturne baštine, a Belmužijada je način da to prenesemo novim generacijama i posetiocima iz sveta,“ izjavio je Miletić.

Foto: Glas juga

Ukus iz Svrljiga

Belmuž se izvorno pripremao od ovčjeg sira, a mešanje smese, koje zahteva snagu, tradicionalno je bilo povereno muškarcima. Meštani često kažu da je belmuž „svrljiška vijagra“ zbog svoje izuzetne hranljivosti, ali i „svrljiška prevara“ jer može da zasiti pre glavnog jela. Često se služi kao predjelo na svečanostima, a zbog bogatog ukusa gosti retko odolevaju da ne uzmu zalogaj više.

Top 10 Najboljih Jela sa Sirom po Taste Atlasu:

  1. Saganaki – Grčka
  2. Provoleta – Argentina
  3. Svrljiški belmuž – Srbija
  4. Kačo e pepe – Italija
  5. Kačapuri – Gruzija
  6. Banica sa sirom – Bugarska
  7. Fokača sa sirom – Italija
  8. Fondu – Francuska
  9. Kesadilja – Meksiko
  10. Raklet – Švajcarska

Plasman belmuža među tri najbolja jela sa sirom ističe autentičnost i kvalitet srpske kuhinje, pokazujući da i domaća, tradicionalna jela mogu da stanu rame uz rame sa svetskim specijalitetima.

Počitajte još…

Leskovačka, svrljiška i pirotska hrana među najboljima: Srpski specijaliteti osvajaju svetsku TasteAtlas listu

Bonus video….

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas