Početna » Tradicionalna rekreativno-planinarska akcija: Jubilarna deseta šetnja oko sela Vrmdža

Tradicionalna rekreativno-planinarska akcija: Jubilarna deseta šetnja oko sela Vrmdža

0

U nedelju, 16. juna 2024. godine, Planinarski društvo “Preslap” organizuje tradicionalnu rekreativno-planinarsku akciju prelaska kružne staze oko sela Vrmdža, kod Sokobanje. Ova jubilarna, deseta zvanična akcija, organizuje se uz podršku lokalne samouprave Sokobanje i Udruženja “Lokalna akciona grupa Rtanj”, a u stvari, već jedanaesto po redu okupljanje rekreativaca i planinara u ovom slikovitom selu, poznatom kao “sokobanjski San Marino”.

“Selo Vrmdža, sa svojim jedinstvenim geografskim položajem i bogatom istorijom, pruža idealnu kulisu za ovakav događaj. Nalazi se na razmeđi Sokobanjske i Crnorečke kotline, kao i između Balkanskih i Karpatskih planina, što ga čini najjužnijim selom Karpata. Oivičeno stenama poput Latin grada, Vidikovca, Sokolovice i drugih, Vrmdža predstavlja pravu prirodnu lepotu. Naša akcija započinje na brdu Crkovac, pored crkve Svete Trojice i muzeja sela Vrmdža, a polazak na stazu planiran je za 09:30 sati”, objašnjavaju planinari.

Foto: PD “Preslap”

Foto: PD “Preslap”

Trasa staze vodi nas kroz srce sela, pored stena i vidikovaca koji pružaju predivan pogled na okolinu. Učesnici će imati priliku da posete deda Mijinu vodenicu i izvor Vrmdžanske reke, odakle se može piti voda, a odmor će biti upriličen na obližnjem Vrmdžanskom jezeru. Za one hrabrije, staza se nastavlja ka vidikovcu “Filotin pogled”, odakle se pruža nestvaran pogled na planinu Rtanj.

Foto: PD “Preslap”

Na kraju akcije, svi učesnici će biti pozvani na besplatan ručak kod letnje pozornice podno stene Latin grada. Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša organizuje odlazak na ovu akciju, sa polaskom u nedelju, 16. juna, u 7 sati sa parkinga tržnog centra “Roda”. Troškovi prevoza iznose 1000 dinara, a prijave se primaju kod vodiča Miroslava Dokmana (tel: 062205977) i Vladimira Mitrovića (tel: 0642634692).

“Pozivamo sve ljubitelje prirode i rekreacije da se pridruže ovoj nezaboravnoj avanturi kroz istoriju i lepote sela Vrmdža. Ova akcija nije zahtevna, već je rekreativnog karaktera, i pružiće vam priliku da istražite predivne pejzaže i čujete zanimljive priče o ovom prelepom delu Sokobanjskog kraja”, kazali su na kraju u PD “Preslap”.

Foto: PD “Preslap”

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas