Početna » U hramu Svetog Vasilija Ostroškog biće postavljena spomen ploča sa imenima palih heroja na KiM

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog biće postavljena spomen ploča sa imenima palih heroja na KiM

0
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković potpisao je danas ugovor sa Eparhijom niškom o finansiranju radova za završetak Crkve Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Duvanište. Novac će biti iskorišćen za izradu mermerne ploče sa uklesanim imenima palih heroja, ali i za živopisanje kripte posvećene Svetom knezu Lazaru. Ovo će biti prvo mesto u Srbiji koje će čuvati imena svih onih koji su živote dali za odbranu otadžbine.

Prema rečima ministra Selakovića ovim činom ova kripta dobiće epitet spomen kripte, jer će se u njoj postaviti mermerne ploče sa imenima svih pripadnika vojske, policije i službi bezbednosti, koji su svoje živote dali u odbrani otadžbine na Kosovu i Metohiji.

Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

“Ministarstvo za rad, zapošljavanje, bračka i socijalna pitanja zaduženo je za negovanje kulture sećanja, za brigu o borcima, ratnim vojnim invalidima, ali i palim borcima. Cilj ideje je da se na jednom mestu upišu za večnost imena srpskih sinova koji su dali živote za srpsku kolevku, za kolevku naše duhovnosti i državnosti. Želja nam je da u toku sledeće godine, tačnije 24. marta kada obeležavamo 25. godišnjicu stradanja našeg naroda u NATO agresiji, svetlost dana ugleda i ova spomen kripta”, istakao je Selaković i dodao da je njegova želja da se centralni, glavni parastos našim herojima održi upravo ovde, na Duvaništu, u kripti hrama Svetog Vasilija Ostroškog koja je posvećena knezu Lazaru.

Vladika niški Arsenije izrazio je veliko zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta kojim ćemo se odužiti našim palim borcima za slobodu.

Vladika niški Arsenije

“Tim činom će njihova imena biti upisana u večnost. Ne postoji ni jedno svetije mesto nego što je to hram, a pogotovo što svi znamo da je hram Svetog Vasilija Ostroškog podignut, jer na dan ovog velikog sveca u vreme bombardovanja kada su padale bombe na grad Niš niko nije stradao. Ovaj hram se gradi od 2015. godine do sada i još uvek nije završen. Sredstva koje je obezbedilo Ministarstvo će biti značajna da se radovi privedu kraju. Novac će biti upotrebljen kako za postavljanje ploča sa imenima naših postradalih heroja, tako i za ukrašavanje kripte hrama, koji je posvećen Svetom knezu Lazaru i kosovskim mučenicima”, rekao je vladika Arsenije.

General Lazarević, jedan je od idejnih tvoraca ove ideje: Ja sam danas i ponosan i setan

General Vladimir Lazarević

“Ponosan sam što će se nakon 23 godine od početne inicijative, koju sam rekao tada vladiki, a kasnije patrijarhu Irineju da Niš dobije obeležje kosovskim junacima, nakon tolikog vremena ta ideja i realizovati, a setan jer mi sve to vreme prolaze kroz glavu znana i neznana imena mojih saboraca. Srećan sam na kraju što će se istrgnuti od zaborava njihov heroizam u odbrani otadžbine”, kazao je Lazarević.

Ministarstvo će donirati 26 miliona dinara od kojih će 6 miliona biti preneseno u toku ove godine, a ostatak sledeće godine.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas