Početna » U Nišu počele 29. Internacionalne horske svečanosti

U Nišu počele 29. Internacionalne horske svečanosti

0

Revijalnim nastupom Festivalskog hora koga čine hor Fakulteta umetnosti u Niš „Maestrini“, hor mladih Radojica Milosavljević Ica niške Muziče škole i niški Kamerni hor, uz pratnju Festivalskog orkestra sastavljenog od orkestara niškog Fakulteta umetnosti, Fakulteta muzičke umetnosti u Skoplju, kao i istaknutih muzičara grada Niša, počele su 29. Internacionalne horske svečanosti.

Pred punom Letnjom pozornicom izveli su delove najpoznatijih svetskih opera, pod upravom Bisere Čadlovske iz Skoplja.

„Ovogodišnji festival nosi naziv „Horske blistavi glasovi“. Imperativ je pevati i družiti se, za nagradu se potruditi i ostaviti srce na sceni grada Niša, grada koji muzičarima, dirigentima i vrednim izvođačima srcem vraća svaki trud, i tradicijom ovog festivala, čuva i nagrađuje horsko nasleđe. Horske svečanosti imaju poseban značaj i donose novi zamah, novu nadu, želju i radost horskog pevanja gradu pesme gde je ovaj festival nastao kao nasušna potreba okupljanja brojnih niških horskih sastava, u želji da svoje horsko umeće podele sa sličnim ansamblima iz celog sveta“, kazala je na otvaranju festivala Milena Injac umetnički direktor IHS.

Prve večeri nastupio je i vokalni ansambl Jonskog univerziteta sa Krfa pod upravom Dimitriosa Pistakisa.

Foto: S.P.

Tokom četiri festivalska dana nastupiće 17 sjajnih horova i muzičara iz Slovenije, Slovačke, Turske, Moldavije, Grčke i Bugarske i nekoliko gradova Srbije.

Foto: S.P.

Nastupima na ovoj manifestaciji biće obeleženo  i 110 godina od smrti čuvenog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Poslednje večeri, najuspešnijim horovima i izvođačima biće podeljeno 11 specijalnih nagrada. Velikim Festivalskim horom dirigovaće maestro profesor Tomas Kaplin iz Norveške.

Tokom svih večeri ulaz se ne naplaćuje. Organizatori manifestacije su Grad Niš, Niški kulturni centar, gradska Turistička organizacija i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas