Početna » Južnjački šarm atraktivan za turiste. U Nišu se obeležava Svetski dan turizma

Južnjački šarm atraktivan za turiste. U Nišu se obeležava Svetski dan turizma

0
Sudeći po rezultatima koje imamo za prvih sedam meseci vidimo da će ovo biti nova rekordna godina za srpski turizam, rečeno je na 13. po redu Turističkom forumu koji se održava u Nišu povodom Svetskog dana turizma, a u organizaciji TOS i Ministarstva turizma. Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović kazala je da je zabeleženo 13 posto više dolazaka i za 16 procenata više noćenja, nego u istom periodu prošle godine, koja je da podsetimo bila rekordna godina. Prema njenim rečima dobro je i to da raste i broj inostranih turista i to više od proseka Evrope.

 

“Prema izveštaju Evropske turističke komisije za prvih pet meseci ove godine, Srbija je prva po rastu noćenja inostranih turista. Zabeležen je rast od 27 procenata u odnosu na prošlu godinu. Za nama su Bugarska, Crna Gora i Turska. Ovaj rast ne treba da se uzima zdravo za gotovo, jer je Evropa na 95 procenata turističkog prometa ako se uzme u obzir pandemijska 2019. godina”, istakla je Labović danas u Nišu.

Ona je kazala da je Jug Srbije atraktivan za turiste, kako strane, tako i domaće. Na prvom mestu se ističu kulturno-istorijske znamenitosti, koje su ovde više nego brojne i uvek atraktivne posebno za inostrane turiste, takođe bogatsvo prirode i aktivnog odmora i naravno gastronomija, jer kada ste na Jugu Srbije uvek se dobro jede.

“Turisti su postali dosta osetljiviji kada je odnos cene i kvaliteta u pitanju i tu je naša prednost i jedan od razloga dolazaka inostranih turista”, rekla je Labović, ali dodala da i dalje prednjače domaći, koji ostvaruju i veći broj noćenja.

Pomoćnik Ministra za turizam Nemanja Radović potvrdio je da je turizam  jedna od grana privrede koja najviše napreduje u Srbiji.

 

 

“Ono na šta mi insistiramo jeste dovođenje stranih turista u Srbiju, nadamo se da ćemo prebaciti tih 50 posto”, kazao je Radović.

 

Dodaje da Ministarstvo planira da u Nišu izgradi vizitorski centar u okviru Arheološkog nalazišta Mediana.

“Smatram da je on jako važan da bi se zaokružila ponuda koju Niš ima. Video sam ovde i mnoge interesantne stvari koje bi mogle da se unaprede. Recimo vinarije, za koje ni ja nisam znao da su u tom kvalitetu u ovom delu Srbije pa bi recimo mogli da ubacimo vinske rute koje već postoje, ili da napravimo nove”, rekao je pomoćnik ministra.

Forum turizma koji se održava u Nišu ujedno je i prilika da se grad na Nišavi predstavi u najboljem svetu, odnosno da prikaže najznačajnije turističke atrakcije, kulturno-istorijsko nasleđe, lepotu i južnjački šarm.

 

 

 

“Kroz tri dana atraktivnog programa prikazaćemo zbog čega je Niš na Forbsovoj listi poželjnih turističkih destinacija. Nadam se da ćemo na forumu da saznamo nešto novo, ali i da odgovorimo na izazove u razvoju turizma u narednom periodu”, istakla je gradska većnica zadužena za kulturu i turizam Adriana Anastasov.

Na forumu je prisutan veliki broj turističkih organizacija iz Srbije i regiona, predstavnici Ministarstva turizma, Turističkih organizacija.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas