Početna » Vojna bolnica Niš obeležila Dan vojnih veterana

Vojna bolnica Niš obeležila Dan vojnih veterana

0
Polaganjem venaca na spomenik žrtvama pegavog tifusa i ranjenim borcima s početka Prvog svetskog rata Vojna bolnica Niš obeležila je Dan vojnih veterana i odala počast poginulim pripadnicima srpske vojske u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima Srbije. Pre 111 godina, 4. decembra, potpisano je primirje između Kraljevine Srbije i saveznika s jedne strane i Otomonaskog carstva.

U ime Grada vence su položili zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović i gradski većnik Predrag Stojanović.

Foto: Grad Niš

Kako je u svom govoru kazao pukovnik dr sci.med Veljko Milić, upravnik Vojne bolnice Niš, na ovaj način se zahvaljujemo senima vojnih veterana i živim ratnicima koji su znali šta je njihova sveta dužnost a to je odbrana otadžbine kad god treba i bude trebalo.

Foto: Grad Niš

Venci su položeni i na spomenik prvom upravniku dr Vladanu Đorđeviću i na Spomen ploči koja je postavljena u znak počasti medicinskom osoblju i svim lekarima koji su učestvovali u Velikom ratu.

Foto: Grad Niš

Spomenik žrtvama pegavog tifusa u Prvom svetskom ratu, Spomen piramida, podignut je u maju 1915. godine. Lekari su ga podigli svojim pacijentima, a izradio ga je od velikog broja kamenih oblutaka Rista Jovanović, mladi dobrovoljac u tadašnjoj bolnici na zahtev tadašnjeg upravnika dr Vladana Stanojevića.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas