Početna » VUČEVIĆ: Vojska nije ušla na teritoriju Kosova i Metohije, ali hoće ukoliko dobije naredbu od predsednika Srbije

VUČEVIĆ: Vojska nije ušla na teritoriju Kosova i Metohije, ali hoće ukoliko dobije naredbu od predsednika Srbije

0
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, da Vojska Srbije nikada nije pogazila Rezoluciju 1244 SB UN i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Vučević je naglasio da Vojska Srbije nikada nije ušla na teritoriju Kosova i Metohije, ali da će ukoliko dobije naredbu od predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS da uđe na Kosmet, kao deo teritorije Republike Srbije, to učiniti i ispunuti sve svoje zadatke efikasno i uspešno, ali i da bi u takvom slučaju prvo bio obavešten Kfor.

Srbija će učiniti sve da do toga ne dođe i da se sačuva mir, poručio je potpredsednik Vlade, podsetivši javnost na to da je naša zemlja prethodnih meseci i godina, a naročito od dolaska Aljbina Kurtija na čelo privremenih institucija samouprave u Prištini, upozoravala međunarodnu zajednicu na kontinuirani pritisak i fizički progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, saradnja Ministarstva odbrane sa Kforom je dobra i kontinuirana, teče u skladu sa Rezolucijom 1244 i Sporazumom iz Kumanova, svakodnevna je i traje godinama.

Sarađujemo na svim nivoima – od načelnika Generalštaba do Komisije za implementaciju Vojno-tehničkog sporazuma, rekao je Vučević.

Vojska Srbije, kako je podvukao, smatra da je korisno obezbediti veće prisustvo jedinica Kfora na Kosovu i Metohiji, pre svega u sredinama gde žive Srbi, ocenivši da bi to popravilo bezbednost našeg naroda u pokrajini.

Vučević je odbacio optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji.

Kao dokaz Kurti koristi navodno zaplenjeno naoružanje i vojnu opremu koja je proizvedena u Srbiji, odnosno u našoj namenskoj industriji, rekao je potpredsednik Vlade.

On je prikazao nekoliko fotografija na kojima i „kosovska policija” nosi oružje koje je proizvedeno u Srbiji i upitao prištinske vlasti da li je po toj logici naša zemlja naoružavala i obučavala i „kosovsku policiju”.

Ne ulazeći u to čije su naoružanje i vojna oprema prikazani od strane „kosovske policije”, to isto naoružanje ili vojna oprema može da se nađe na prostoru bivše Jugoslavije svuda, te je potpuna glupost tvrditi da je to dokaz da Srbija učestvuje u nečemu što neko naziva terorističkim radnjama, naglasio je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, terorizam je etničko čišćenje Kosova i Metohije od Srba, kao i svakodnevno hapšenje, upucavanje, privođenje, maltretiranje, pretresi bolnica, obdaništa, škola, nedozvoljavanje Euleksu da učestvuje u radnjama za koje su ovlašćeni da učestvuju.

On je napomenuo da je jutros video neke, kako je rekao, navodne vežbe sa vozilima „hamer” sa Pasuljanskih livada.

To što neko pušta termovizijske snimke sa nejasne lokacije sa potpuno neidentifikovanim ljudima i licima, kako je naglasio, ništa apsolutno ne mora da znači.

Naši „hameri” su naoružani mitraljezom 12,7 milimetara, za koji svi koji se razumeju u naoružanje i vojnu opremu znaju da ne postoji manevarska municija i nije moguće vršiti takve vežbe koje su prikazane na tom snimku. Sa druge strane albanska strana, Priština, na istim „hamerima” ima mitraljez 7,62 milimetra, za koji postoji manevarska municija, pa se postavlja pitanje čije je to vozilo i ko to dejstvuje, ukazao je Vučević.

On je ponovio da Srbija apsolutno nema problema u saradnji sa Kforom i Euleksom, kao i da aktivnosti koje sprovodi naša strana ne izlaze iz okvira važećih pravnih akata Srbije i ništa se ne radi tajno i skriveno.

Komuniciramo sa Kforom, poštujemo međunarodno javno pravo i pravne sporazume. Dakle, bilo kakva naša akcija će biti najavljena, vrlo jasna, vidljiva i uočljiva, poručio je potpredsednik Vlade.

Sada se, kako je rekao, očekuje odgovor na pitanje šta se tačno desilo 24. septembra na Kosovu i Metohiji, kao i na to da će i naši organi moći da učestvuju u svemu, kako bi istina ugledala svetlost dana.

Mojsilović je saopštio da Milan Radoičić nije učestvovao na obuci na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak, niti granatu, niti je prisustvovao bilo kakvim aktivnostima.

U par navrata, prethodnih godina, pozivan je na vežbe, ali se na njih nije odazivao, a šta on radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije, objasnio je načelnik Generalštaba.

On se osvrnuo i na saopštenje iz Vašingtona i Brisela, koje se, kako je rekao, odnosi na prekomerno angažovanje Vojske Srbije u zahvatu administrativne linije.

Prema njegovim rečima, u navedenom saopštenju izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije, koja je angažovana u zahvatu administrativne linije i na pravcima koji vode sa teritorije Kosova i Metohije u centralni deo Republike Srbije.

Mojsilović je objasnio da, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta Vojske Srbije, nije bilo podizanja borbene gotovosti, već isključivo pojačanog prisustva i angažovanja jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije.

Nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije je, poštujući i sprovodeći naređenja, podigla prisustvo u zahvatu Kopnene zone bezbednosti. Već 25. septembra, 8.350 pripadnika je bilo angažovano ne samo za obezbeđenje administrativne linije u Kopnenoj zoni bezbednosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmeštene su blizu administrativne linije, precizirao je on.

Prema njegovoj oceni, iz vojničkog ugla, svi komentari na brojnu veličinu angažovanih snaga Vojske Srbije u poslednjih deset dana su potpuno nepotrebni.

Povodom izjave ministra unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalja Svečlje da su prikupljeni navodni dokazi o tome da je Srbija pokušala da pripoji sever Kosova i Metohije, kao i da su se napadači dugo pripremali u vojnim bazama u Srbiji, Mojsilović je istakao da je Vojska Srbije ozbiljna i snažna organizacija koja ne trpi nikakve improvizacije niti laži.

Vređaju intelekt optužbe da je Vojska Srbije planirala upad na Kosovo i Metohiju, rekao je on, ukazavši i na to da, s vojničke tačke gledišta, deluje potpuno van operativne logike da 30 ljudi i angažovanih 4.500 pripadnika Vojske Srbije imaju tu snagu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas