Početna » Vučić u Nišu dočekuje predsednika Azerbejdžana i Republike Bugarske. Prisustvovaće i obeležavanju početka rada Gasnog interkonektora Srbija – Bugarska

Vučić u Nišu dočekuje predsednika Azerbejdžana i Republike Bugarske. Prisustvovaće i obeležavanju početka rada Gasnog interkonektora Srbija – Bugarska

0
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostiće u Nišu predsednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva, predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva i ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, u nedelju, 10. decembra 2023. godine, povodom obeležavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija – Bugarska.
“Tokom boravka u Nišu, planirani su i odvojeni bilateralni susreti predsednika Vučića sa predsednicima Republike Azerbejdžan i Republike Bugarske, kao i prikaz opreme i sposobnosti jedinica Vojske Srbije”, najavila je press služba predsednika Srbije.

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine. Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, iznosi 85,5 miliona evra.

Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Republika Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dve ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas