Početna » Zablistao Ikar kod Apelacionog suda u Nišu

Zablistao Ikar kod Apelacionog suda u Nišu

Ikar ili Ikarus je Dedalov sin, u grčkoj mitologiji. Sa ocem se spasao iz ropstva na Кritu, pomoću krila napravljenih od voska i perja.

0
Završena je rekonstrukcija spomenika sa bronzanim kipom Ikara na Trgu Mije Stanimirovića kod Apelacionog suda. Spomenik je podignut u čast srpskim pilotima i srpskoj avijaciji, koja je krajem prošle godine obeležila 110 godina od formiranja u selu Trupale.

Bronzana skulptura mitskog letača Ikara je delo Vladana Ašanina, koja je rađena na osnovu originalne kamene skulpture koja krasu bočnu fasadu Komande vazduhoplovstva u Zemunu, a delo je vajarke Zlate Markov.

Foto: Dragan Vidojković

„Bronzana skulptura krilatog Ikara, otkrivena 2002. godine svedoči o danu kada je 1912. godine kod Trupalskih šuma, nedaleko od Niša, formirana Vazduhoplovna komanda Kraljevine Srbije i izgrađen prvi vojni aerodrom. Spomenik je istovremeno  posvećen i svim stradalim pilotima“, navodi se u objavi gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski.

Gradonačelnica Niša je najavila da bi uskoro trebalo da počne rekonstrukcija parka u Margeru, ali nije poznato da li će i Spomenik posvećen palim pilotima u Drugom svetskom rati koji krasi taj park, doživeti preobražaj. Taj spomenik je delo niškog vajara Aleksandra Šakića.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas