Početna » Zaposleni u Dečijem centru su protiv spajanja sa Divljanom. Najavljuju štrajk

Zaposleni u Dečijem centru su protiv spajanja sa Divljanom. Najavljuju štrajk

0
Zaposleni u Dečjm kulturnom centru formirali su štrajkački odbor, koji traži da se poništi odluka o spajanju ove ustanove sa Dečijim odmaralištem “Divljana”. Oni objašnjavaju da da su u strahu da ostanu bez posla, jer, kako su objasnili, nije moguće licencirati radnike za nju, navode iz DKC-a.

„Delim potpunu bojazan svojih kolega da spajanjem ustanova Dečji kulturni centar i ustanove „Divljana“ mi možemo ostati bez posla iz razloga što ustanova koja će se formirati ima šifru 8559 – ostalo obrazovanje, koju Zakon o obrazovanju ne prepoznaje. Prepoznaje predškolsko obrazovanje, osnovno i visoko i licence se mogu dobiti za te ustanove. Ostalo obrazovnje ne može da dobije licence, ne možemo steći uslov za slanje zaposlenih za sticanje te licence, samim tim to je jedna od osnova za rad u obrazovanju“, poručila je direktorka Dečjeg kulturnog centra Sandra Petković.

Danijela Jovčić, poverenica Sindikata „Nezavisnost“ Dečjeg kulturnog centra pojasnila je da ovim žele da ukažu na nepravilnosti koje su se javljale tokom spajanja ove dve ustanove. Ona je navela da je prva nepravilnost vezana za samu odluku, druga za izbor Upravnog odbora, a treća, koja je prema njenim rečima neprihvatljiva, a to je sistematizacija radnih mesta.

Stav svih zaposlenih je da je najveća zabrinutost upravo zbog sistematizacije radnih mesta, jer kako navodi radnica DKC-a Marija Cvetković, ne postoji ustanova u Srbiji koja bi mogla da im izda dozvole za rad u noformiranom Kulturno-obrazovno-rekreativnom centru.

Ona je navela da su postojali sastanci sa čelnicima grada, na kojima su oni predstavili problem, koji bi, kako kaže Marija Cvetković, mogao biti poguban za obe ustanove.

„U sistematizaciji, kao i u samom Statutu, ne postoji nijedna odredba, odnosno šifra delatnosti koja upućuje na to da će se ova ustanova baviti kulturom, dakle, delatnosti iz kulture nema. Sitematizacija je takva da su kolegama potrebne određene licence za rad u ovakvoj ustanovi, koju nijedna ustanova u zemlji ne može izdati. Tu se pojavljuje problem oko samog funkcionisanja ustanove, oko radnih mesta i ljudi su u strahu šta će biti sa radnim mestima i sa ustanovom nakon spajanja sa „Divljanom“, navela je Cvetkovićeva u ime svih kolega i dodatno pojasnila:

„Sistematizacija koju imamo u novoj ustanovi ne dopušta ljuidma koji se danas bave kulturnim aktvnostima u ovoj ustanovi, da nadalje rade taj posao na taj način i sa tim stručnim spremama. To je veliki problem, a licence za rad u novonastaloj ustanovi ne mogu dobiti ni u jednoj ustanovi u gradu ni zemlji“.

Dečji kulturni centar broji 34 zaposlena, koji su zabrinuti da će postati tehnološki višak. Oni navode da će novoformirana ustanova biti bliža delatnosti „Divljane“ i navode da postoji bojazan ko će tamo raditi, jer ni drugi ne bi mogli dobiti licence za rad, što će doneti štetu obema ustanovama.

Foto: Glas juga

Da podsetimo, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski juče je izjavila da je još samo jedan korak ostao da se Odmaralište Divljana vrati Dečijem centru, i da se ovo odmaralište u koje su rekreativnu nastavu provodile brojne generacije ponovo vrati svojoj nameni, a to je održavanje rekreativne nastave za sve osnovce. Ona je rekla da radnici nema potrebe da strahuju, ostaju u ustanovi svi, i zaposleni u Dečijem centru i zaposleni u Divljani.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas