Početna » Radovi prekinuti kod izvorišta “Studena”: Bušotine ostale, radnici otišli

Radovi prekinuti kod izvorišta “Studena”: Bušotine ostale, radnici otišli

0

Geološka istraživanja bakra i zlata kod izvorišta “Studena” na Suvoj planini privremeno su obustavljena, izjavili su meštani Bancareva za agenciju Beta.

Prema njihovim rečima, radnici firme koja je bušila teren između sela Bancarevo i Gornje Studene napustili su lokaciju, odvezli su mašine i bagere. Iako su radovi prekinuti, ostale su tri zabetonirane bušotine i oprema za dopremanje vode, a meštani kažu da nisu dobili nikakve zvanične informacije.

“Radnici su otišli kao što su i došli, bez ikakvog obaveštavanja. Videli smo ih pre mesec dana kada su počeli da rade, a sada su jednostavno nestali”, rekao je Vitomir Stančić iz Bancareva.

Jedan od meštana, Vukašin Jovanović, izjavio je da su radnici govorili da su pronašli zlato i bakar, ali nije siguran da li je to istina.

“Ne znamo šta su tačno našli, ali su nam rekli da bi to moglo da donese prosperitet selu. Iako postoji rizik od zagađenja, kao u Boru, i tamo ljudi žive”, dodao je Jovanović.

Ekološki aktivista Vladimir Đorđević, koji je prvi podelio snimke radova na društvenim mrežama, upozorava na potencijalnu opasnost za životnu sredinu.

“Bušenje na dubini od 600 metara u specijalnom rezervatu prirode Suva planina predstavlja rizik za izvorišta koja snabdevaju vodom veliki deo Niša i okolna sela. Pratićemo sve buduće korake jer bi eventualno otvaranje rudnika bilo katastrofalno za okolinu”, izjavio je Đorđević za agenciju Beta.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije potvrdilo je Glasu juga da su firmi “Edelweiss Mineral Exploration” odobrena geološka istraživanja na potezu Gornja Studena – Bancarevo još 2021. godine.

Istraživanja su deo projekta “Beogradski projekat bakra”, iza kojeg stoji kompanija “Apollo Serbia Limited”, koja je započela bušenje na dubini od 600 metara na lokaciji Studena.

Predstavnici opozicionih stranaka apelovali su na hitnu obustavu svih istraživanja u blizini izvorišta “Studena”, koje snabdeva vodom preko 100.000 građana Niša, uz upozorenje da se u budućnosti zabrane nova istraživanja u ovoj oblasti.

Izvor: Beta

Pročitajte još…

Ministarstvo rudarstva o geološkim istraživanjima: Ni u naznakama se ne može govoriti o rudnicima

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas