Početna » Apelacioni sud preinačio odluku Višeg suda. Braći koja su brutalno usmrtila Draška doživotna i 20 godina zatvora

Apelacioni sud preinačio odluku Višeg suda. Braći koja su brutalno usmrtila Draška doživotna i 20 godina zatvora

0
Nikola Mladenović (36) iz Niša osuđen je na kaznu doživotnog zatvora jer je 8.oktobra 2020. godine u krugu fabrike “MIN kopex” u Nišu brutalno usmrtio biznismena Draška Ranđelovića (46) koji ih je angažovao radi izvođenja građevinskih radova na adaptaciji prostorija koje je uzeo pod zakup, dok će njegov brat brat Marko Mladenović (41) iza rešetaka provesti 20 godina.

Ovako glasi pravosnažna presuda Apelacionog suda u Nišu koji je preinačio odluku Višeg suda u Nišu kojom je Nikola bio osuđen na 20 godina zatvora, a Marko čak dva puta oslobođen. Po oceni Apelacionog suda u Nišu braća su teško ubistvo počinili kao saizvršioci pa će obojica morati na duge robije, piše Blic.

“Preinačena je presuda Višeg suda u Nišu od 31. januara 2023. godine u odnosu na optuženog N.M. u pogledu pravne ocene dela i odluke o kazni, i u odnosu na optuženog M.M. tako što su isti oglašeni krivima da su učinili krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, iz čl.114.st.1.tač.1.u vezi čl.33. Krivičnog zakonika. Optuženi N.M. osuđen je na kaznu doživotnog zatvora u koju mu se ima uračunati vreme koje je proveo u pritvoru počev od 20.oktobra 2020. godine do upućivanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija, a optuženi M.M. osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina u koju mu se uračunava vreme koje je proveo u pritvoru od 20.oktobra 2020. godine do 23.decembra 2021. godine i od 8.novembra 2023. godine do upućivanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija”, rečeno je u Apelacionom sudu u Nišu.

 

Izjavljivali saučešće, nosili sanduk

Pre nego što je zločin rasvetljen, braća Mladenović su izjavljivali saučešće porodici ubijenog Draška, nosili su crni flor i sanduk na sahrani. Po oceni tužilaštva i zastupnika porodice oštećenog to je trebalo da im se uzme kao otežavajuća okolnost.

Apelacioni sud doneo je presudu 8.novembra, kada je Marku i ponovo određen pritvor. On je bio na slobodi od 23.decembra 2021.godine kada je, odlukom suda, pušten iz pritvora posle prvog suđenja. Nakon presude Apelacionog suda obojici braće je potvrđena mera obaveznog lečenja narkomana.

Optužnicom VJT braći Mladenović bilo je stavljeno na teret da su “u stanju uračunljivosti, sa umišljajem, zajednički ubili Ranđelovića na podmukao način”.

“Dok su se nalazili u hali firme “MIN Kopeks”, gde ih je svojim vozilom dovezao Ranđelović sa kojim su bili u prijateljskim odnosima, osumnjičeni su mu prišli s leđa i obojica mu zadala više udaraca ušicama sekire u predelu glave, grudnog koša, ramena, ruku i nogu, udarcima šake stisnute u pesnicu, pritiskom i stezanjem prstima na povređene delove, navodi se u optužnici. Nakon toga, stoji u optužnici jedan od braće je Draška više puta udario po glavi čekićem – macolom zbog čega je izgubio svest a kada je nesrećni čovek pao, on je nastavio da ga udara macolom nanevši povrede od kojih je preminuo na licu mesta.”

Marko se na suđenju u Višem sudu branio da je izašao još na početku sukoba i da nije odmah znao za tragičan epilog, a Nikola da ga je Draško prvi napao sekirom i da se on samo branio.

Sekao sam neke cevi kada sam čuo galamu. Video sam da su Nikola i Draško stajali jedan prema drugome i da su se svađali. Nisam čuo šta su govorili. Draško se okrenuo prema meni, tada sam video da ga je Nikola udario sekirom u glavu. Draško nije pao već su počeli da se otimaju oko sekire. Uplašio sam se mnogo, čuo sam da je neko rekao „ne mešaj se“ ili mi je to prošlo kroz glavu od straha. Otišao sam kući gde sam se presvukao, ispričao je Marko ranije pred sudom. On je na suđenju rekao da se „tresao od straha“ kada je posle pola sata došao Nikola.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas