Početna » Bisa iz Svrljiga spaja MODERNO i TRADICIONALNO. Plete i kupaće kostime (FOTO+VIDEO)

Bisa iz Svrljiga spaja MODERNO i TRADICIONALNO. Plete i kupaće kostime (FOTO+VIDEO)

0
Vremena su se promenila. Igle i konac ranije su bile osnovni hobi svake domaćice. Danas, retko gde, a mnogi u šali znaju da kažu da današnje žene pletu i vezu po telefonu. U modernim domovima nema više umetničkih radova koje su vredne ruke srpskih žena stvarale. To ipak nije slučaj sa Biserkom Mitrović iz Svrljiga. Ona radi sve, hekla, veze, plete. Kažu šta njeno oko pogleda to može da stvori. Tako ova vredna žena u svom domu ima zavidnu kolekciju ručnih radova koje izrađuje svakodnevno.

U ovom zanatu kaže uživa od kada zna za sebe. Često svoje radove izlaže, najčešće u svom rodnom Svrljigu, a njen štand uvek izmami poglede znatiželjnih prolaznika. A kako i ne bi kada su tamo sve sami umetnički radovi.

“Radim sve etno stvari. Sama sam naučila, pre 40 godina”, rekla je Bisa, a na naše pitanje šta može da se isplete odgovara “sve”.

Ona plete džempere, hekla bluzice, kupaće kostime, haljine. Interesovanja kaže ima.

“Ja to volim da radim. Pričinjava mi zadovoljstvo. Pletenje me i smiruje. Ne treba da piješ lekove”, iskrena je Biserka.

Učestvovala je na mnogim etno susretima. Osvajala nagrade. Vunicu kaže nabavlja svuda.

“I u Tursku, Makedoniju, ovde, svuda”, rekla je ona Glasu juga.

Dodaje da se više traži odeća od prirodne vune. Zanimljivo je to da je od ovog leta po  prvi put plela kupaće kostime.

“Prvi put sam ove godine imala potražnju za kupaće kostime, zatim za pletene komplete koji se nose preko kupaćih kostima, za pletene haljine”, kazala je i dodala da sa njima možete slobodno u vodu, brzo se suše i udobni su za nošenje.

Kupaći kostimi se rade od lanenog konca, a haljine od svile, objašnjava ova vredna žena. U zimskom periodu ipak Bisa najviše plete džempere i to od prirodne vune. Ona voli i da kuva, a za njene pite od sukanih kora kažu da nema bolje. Za svoj umetnički rad kaže da joj je hobi.

“Sve ovo radim zbog ljubavi prema domaćoj radinosti. Spajam tradiciju i moderno doba i zato mladi vole da nose”, iskrena je ona.

Vremena su se promenila, tako da danas retko ko veze, plete i hekla, što zbog tekstilne industrije sa istoka, čiji su jeftini predmeti i na našem tržištu, ali i zbog nedostatka vremena i užurbanog načina života. Nemaju vremena da same ispletu, ali ipak vrlo rado ponesu, jer srpska žena zna da ceni prave vrednosti.

Samo neke od Bisinih radova možete da pogledate na njenoj fb strani.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas