Početna » CENTAR ZA DEVOJKE: Nasilje na javnom prostoru devojke u Nišu najviše doživele u Tvrđavi

CENTAR ZA DEVOJKE: Nasilje na javnom prostoru devojke u Nišu najviše doživele u Tvrđavi

0
U okviru projekta „Bezbedna staza – bezbedna žena“ Centar za devojke prezentovao je u Gradskoj kući u Nišu istraživanje o tome koliko se devojke osećaju bezbedno u ovom  gradu. Od 244 devojaka, koje su prošle radionice u Centru, njih 42 odsto je reklo da je doživelo nasilje na nekom javnom prostoru.

Tatjana Nikolić iz Centra za devojke je istakla da su kroz njihov projekat „Bezbedne“ održane 64 radionice sa 244 devojaka i žena iz Niša, od 15 do 30 godina.

Pre samih radionica su rađene ankete, koje su pokazale da su se devojke najčešće susrele s nasiljem u centru grada, i to na prostorima koji nisu dovoljno osvetljeni, ili gde ima puno ili malo ljudi.

„Iz tih anketa se dobilo da se 52% njih oseća srednje bezbedno, a 42% njih je doživelo nasilje na nekom javnom prostoru. Najčešće pominjana mesta jesu mesta u centru grada, s obzirom da se tu najviše kreću. Moram reći, to ne znači da su neki drugi delovi grada bezbedni. Najčešće se pominjala Tvrđava, zatim kej, autobuska stanica, autobusi i autobuska stajališta, mesta gde nema ljudi, ili gde ih ima previše i slabo osvetljena mesta“, navela je Tatjana Nikolić.

 

Oni su zaključili da je neophodno da se poveća broj policijskih patrola, da se zameni osvetljenje koje ne radi, ili da se postavi novo, kao i da se rastinje redovno kosi oko staza u Tvrđavi i na parkovskim površinama.

Tatjana Nikolić je dodala da na radionicama za osnaživanje samoodbrane nije akcenat na fizičkoj samoodbrani, već kako prepoznati nasilje, kako ga izbeći, kako dozvati pomoć, pa tek ako to ne pomogne, kako se i fizički odbraniti. Ipak, prema njenom mišljenju je najvažnije da se podigne svest i kako da drugi pomognu žrtvi u toj situaciji.

Ivan Pavlović iz Kanceralije za lokalni ekonomski razvoj ističe da je ovo tema koja se tiče svih građana grada, pa i samih planera koji su zaduženi za razvoj grada, jer je tema socijalnog i opšteg karaktera.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je rekla da grad Niš spada u red bezbednih gradova, jer u gradu nema prijava devojaka i žena o nebezbednim lokacijama.

 

„Moram da kažem da Niš spada u red bezbednih gradova, mi nemamo prijava od strane devojaka ili žena o nebezbednim lokacijama grada, ali preventive radi treba poboljšati kvalitet samog šetališta, ali i ulica koje su nedovoljno osvetljenje za naše sugrađanke, ali i sve građane Niša“, navela je zamenica gradonačelnica.

Ovaj projekat o bezbednosti devojčica, devojaka i žena u javnom prostoru finansira „UN Women“. Oni su u nakon prethodnog istraživanja sugerisali Gradu Nišu da u mnogim romskim naseljima, ali i nekim parkovskim površina, nedostaje osvetljenja.

Zamenica gradonačelnice je dodala da će do kraja godine potencijalno nebezbedna mesta biti bezbedna.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas