Početna » Šta povezuje Niš sa Nikolom Teslom? Otkrivamo skriveni dragulj u Sićevačkoj klisuri

Šta povezuje Niš sa Nikolom Teslom? Otkrivamo skriveni dragulj u Sićevačkoj klisuri

Glavna nit koja povezuje Niš i jednog od najbriljantnijih umova čovečanstva, je mala hidrocentrala „Sveta Petka“ izgrađena u Sićevačkj klisuri, na reci Nišavi 1908. godine. Podignuta je u u blizini crkve Sv. Petke iz XIV veka po kojoj je i dobila ime.

1

Mala hidrocentrala „Sveta Petka“ izgrađena u Sićevačkoj klisuri na reci Nišavi 1908. godine, predstavlja ključnu vezu između Niša i jednog od najbriljantnijih umova čovečanstva, Nikole Tesle. Smeštena u blizini crkve Sv. Petke iz XIV veka, po kojoj je i dobila ime, ova hidrocentrala je bila pionir u elektrifikaciji Srbije.

„Pored hleba i vode, električna energija će postati svakodnevna potreba ljudi“, govorio je profesor Đorđe Stanojević, priznati srpski fizičar, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, a na njih podseća istoričar Vladimir Jovanović.

Arhivska fotografija

Njegove reči su se pokazale proročanskim, jer je upravo on, zajedno sa Nikolom Teslom, bio zaslužan za realizaciju ovog projekta, nekoliko godina nakon izgradnje hidrocentrale na Nijagari.

“Tesla i Niš” je projekat koji sam u okviru TON započeo pre nekih skoro desetak godina kao deo šireg i ozbiljnijeg svetskog projekta “Putevima Nikole Tesle”. Time se naš grad našao na kulturno-turističkoj mapi Srbije i Evrope”, podseća Jovanović.

Foto: Vladimir Jovanović

Hidrocentrala „Sveta Petka“ sagrađena je prema projektima, pronalascima i idejama Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića. Ovaj objekat je jedan od malobrojnih svedoka iz perioda samog početka elektrifikacije Srbije.

„Zanimljivo je da od 1908. na postrojenju u hidroelektrani nije bilo značajnijih radova i promena, gotovo je sve isto kao pre jednog veka. Električnom rasvetom Niš je dobio novi izgled, a njegovi stanovnici i privreda započeli su novi način života”, kazao je Jovanović na dan Teslinog rođenja.

Stogodišnja hidroelektrana Sveta Petka je od 2014. godine deo kulturno-turističke rute „Putevima Tesle“ i turističke ponude Turističke organizacije Niš i otvorena je za posetioce. Nažalost, zbog renoviranja hidrocentrale danas je nije moguće posetiti, ali se Jovanović nada da će to biti u skorije vreme.

1 komentar

Avatar
Anisimov Dusan 12. jul 2024. - 15:44

Najzad da i moj Nis bude pomenut u pozitivnom kontekstu.

Odgovor

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas