Početna » Deca istražuju Pariz kroz umetnost

Deca istražuju Pariz kroz umetnost

0

Pariz, grad svetlosti i umetnosti, ovog leta ne samo da će biti domaćin Olimpijskih igara već će i inspirisati mlade umove kroz jedinstvenu radionicu u Nišu. EU info kutak Niš i Galerija savremene likovne umetnosti organizuju novu radionicu iz serijala “Kulturica” pod nazivom “Doživimo Pariz kroz umetnost”, namenjenu deci uzrasta od 7 do 14 godina.

Radionica će se održati 25. juna u 11 časova u Paviljonu u Tvrđavi. Kroz umetničke aktivnosti, mališani će istraživati Pariz i njegovu bogatu kulturnu baštinu. Program započinje obilaskom izložbe “Prva pariska decenija Milorada Bate Mihailovića”, koja predstavlja retrospektivu najznačajnijih dela ovog umetnika iz perioda boravka u Parizu. Autorka izložbe, Sofija Ž. Milenković, prikazuje Mihailovićev razvoj ka lirskom apstraktnom slikarstvu, pod uticajem bogate pariske umetničke scene šezdesetih godina prošlog veka. Na izložbi će biti prikazani i radovi koji prvi put stižu u Niš, otkrivajući značajan segment Mihailovićevog stvaralaštva.

Nakon obilaska Paviljona, deca će posetiti izložbu fotografija “Unutrašnje čulo” autorki Pauline Aleksić i Sare Popović, otvorenu u Salonu 77. U prirodnom ambijentu niške Tvrđave, ispred Salona 77, mališani će imati priliku da stvaraju svoja umetnička dela inspirisana simbolima Pariza poput Ajfelovog tornja, Trijumfalne kapije i Montmartra, koristeći tehnike i motive koje su upravo otkrili na izložbama.

Učešće na radionici je besplatno, a organizator obezbeđuje sve materijale potrebne za rad. Zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoju decu za učešće do ponedeljka, 24. juna, ili do popunjavanja kapaciteta radionice, putem formulara dostupnog na sledećem linku: https://euinfo.civicatalyst.org/kulturica_gslu.

“EU info kutak u Nišu realizuje serijal edukativnih radionica o kulturi namenjenih deci, sa ciljem postavljanja temelja kulture kao sastavnog dela odrastanja i obrazovanja,” ističu iz EU info kutka.

 

“Serijal ‘Kulturica’ se organizuje u saradnji sa ustanovama kulture koje dele svoja znanja, kreativnost i veštine sa najmlađima, promovišući kulturno nasleđe, sličnosti i razlike u kulturi, istoriji i vrednostima između Srbije i zemalja Evropske unije.”

Ova radionica predstavlja sjajnu priliku za decu da kroz igru, zabavu i interaktivno druženje, upoznaju i zavole umetnost, a istovremeno otkriju čari Pariza, grada koji večno inspiriše sve generacije.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas