Početna » Đerlek: Smanjena razlike između beogradskog i južnog regiona, naročito u kupovnoj moći

Đerlek: Smanjena razlike između beogradskog i južnog regiona, naročito u kupovnoj moći

0

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je danas u Nišu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski o mogućnostima podrške projektima značajnim za ravnomerni regionalni razvoj. On je tom prilikom istakao da je Vlada Srbije uspela da zaustavi trend povećanja nejednakosti između regiona.

Kako je objasnio, ne radi se o velikom smanjenju razlika između regiona, već o smanjenju u procentima, ali da je trend bio bio veoma zabrinjavajući.

Nisu više iste razlike između beogradskog regiona i južnog i istočnog regiona, naročito kada pričamo o bruto društvenom proizvodu i kupovnoj moći. Kupovna moć se u svim regionaima drastično povećala i to su ohrabrujući podaci“, izjavio je Đerlek

Đerlek je ovom prilikom upoznao gradonačelnicu sa projektima koje kabinet na čijem je čelu sprovodi u Nišavskom okrugu, ali i širom Srbije, i pozvao Grad Niš da konkuriše sa svojim projektima na javnom pozivu koji će Kabinet raspisati u narednim nedeljama.

Sotirovski je istakla da Niš već ima spremne projekte koji su orijentisani na razvoj ruralnih sredina gradskih opština, sa kojima bi mogao konkurisati na pomenuti javni poziv, a koji mogu doprineti regionalnom rastu i razvoju.

Naša intencija je da gradske opštine prate dinamiku razvoja grada, posebno imajući u vidu činjenicu da realizujemo veliki broj infrastrukturnih i razvojnih projekata u Nišavskom okrugu i okolini. Naročito smo prisutni na jugu i istoku Srbije. Raduje me što mi je gradonačelnica kazala danas da već ima nekoliko projekata vezanih za gradske opštine u Nišu, naročito ruralne sredine, jer nam je cilj da u tim sredinama radimo na razvojnim projektima, kako bismo sprečili migracije da ljude odlaze u druge urbanističke centre i van Srbije“, izjavio je ministar Đerlek.

Ministar je istakao da je od suštinskog značaja za regionalni razvoj sprečavanje negativnih demografskih trendova i izrazio spremnost Kabineta da podrži projekte koji bi doprineli boljoj demografskoj slici ovog kraja.

Sotirovski je obavestila ministra da je u Nišavskom okrugu jedan od najvećih problema koji doprinose lošoj demografskoj slici problem međumesnog saobraćaja, koji u velikoj meri doprinosi tome da se ljudi iz okolnih opština odlučuju za trajne migracije u urbanije sredine.

Imamo nekoliko projekata koji čekaju realizaciju. Između ostalog tu je projekat izgradnje kanalizacije u selu Brenica u gradskoj opštini Pantelej. Takođe smo pre izvesnog vremena kupili dva doma kulture i njihova revitalizacija je više nego neophodna. Mislim da ćemo i tu aplicirati prema resornom ministarstvu za sredstva. Koliko god da miliona izdvoji država, mi ćemo takođe dati iz našeg budžeta“, poručila je Sotirovski.

Đerlek je istakao da će Vlada nastaviti da ulaže u grad Niš i Nišavski okrug, a sve u nameri da se uslovi života građana poboljšaju, kako u ovom, tako i u ostalim regionima.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas