Početna » Doktorka iz Rusije našla mir u Nišu: “U Rusiji je sve jeftinije, meni su smešna sniženja u Srbiji”

Doktorka iz Rusije našla mir u Nišu: “U Rusiji je sve jeftinije, meni su smešna sniženja u Srbiji”

0
Tatjana Vintonjak je dermatovenerolog iz Moskve. U Niš je došla kako sama kaže, jer su ona i suprug želeli miran život. On jeste Srbin, ali nema nikakve veze sa ovim gradom. Žive u Prvoj Kutini u Zaplanju, okruženi prirodom i čistim vazduhom, što je totalna suprotnost u odnosu na život u glavnom gradu Rusije. Niš je zavolela, a najviše joj se dopadaju ljudi. Ipak, kaže čudno joj je što ovde svi brinu za posao. U njenoj zemlji kaže za one koji rade posla ima, a i život je jeftiniji.

 

“U Moskvi nemamo problema kada je posao u pitanju, možda nije baš visoka plata kako bi hteli, ali ako hoćeš da radiš imaš sve mogućnosti za to. Tamo me nikada niko nije pitao “da li imaš posao”. Ovde me to non stop pitaju”, rekla je Tatjana Glasu juga.

Rusi kaže ne razmišljaju toliko o novcu, poput stanovništva u Srbiji. I sama se pitala zašto je to tako?

“Verovatno je i to vezano za posao, mi nemamo problema da nađemo posao. Ukoliko danas izgubiš posao na jednom mestu, već sutra možeš naći drugi. I u zdravstvu gde ja pripadam vrlo lako se menja posao. Ja sam radila u Kliničkom centru u Moskvi, a onda i kao menadžer u jednoj farmaceutskoj industriji gde je mnogo veća plata”, objašnjava Tatjana.

Objašnjava da je srpska medicina dobra, ali je potrebna bolja komunikacija između zemalja kako bi se građanima pružila što bolja pomoć, potrebna je i kompjuterizacija, odnosno da se urede liste čekanja.

“Kod nas nemate redove nigde u zdravstvu, sve je rešeno elektronskim putem. Drugačiji je i sistem lečenja. U Rusiji ne možete ako imate temperaturu da odete u ambulantu. Vi zovete ambulantu i lekar vam dođe kod kuće. Ti ne možeš da ideš jer verovatno imaš neku infekciju, koju možeš nekome da preneseš. Pogotovo je to bila praksa za vreme epidemije koronavirusom. Toga u Srbiji nema, jer je verovatno to skup sistem za jednu državu”, istakla je Tatjana.

Plata nije visoka u Rusiji, ali nisu ni troškovi, pa im računi za struju, grejanje, vodu i ostale komunalne troškove ne padaju teško.

“Jedna porodica može da ima i nekoliko automobila jer ni gorivo nije skupo. Mi tamo ne razmišljamo o ceni goriva kada idemo na benzinsku pumpu, kao što je to slučaj u Srbiji. Računi za internet, telefon su i tri do četiri puta manji nego ovde. Kada živiš tamo onda znaš i gde kupuješ pa prođeš još jeftinije. I kada je brendirana garderoba u pitanju sniženja su veća. Meni je smešno kada ovde vidim da na radnji piše sniženje, a kada uđem u radnju vidim da je to tri, pet posto. Kada su popusti u Rusiji, mi znamo da je to 80 posto”, kazala je Tatjana i dodala da je tamo i hrana jeftinija.

Tatjana u Nišu privatno radi medicinski pedikir. Čeka penziju iz Rusije, koja će joj stići sa 58 godina. Ovde su došli jer su želeli  da promene stil života, kazala je Vintonjak. Bili su umorni od ubrzanog životnog ritma u Rusiji, života u automobilu, velikih gužvi, velikih razdaljina od kuće do posla. Tamo nema sunca, sve je sivo, česte su kiše.

“Nismo želeli da živimo u gradu, našli smo kuću nadomak Niša. Ja svakog jutra otvorim prozor i vidim prelepu sliku. Čist je vazduh. Imam četiri psa, mačke, i to mogu da dozvolim sebi ovde. Evo danas je sunce, a oktobar je i ja idem u majici”, istakla je Tatjana.

Za četiri godine koliko živi ovde Tatjana  nije videla loše ljude. Za Ruse kaže da su zatvoreni, agresivniji. Ovde joj se sviđa i hrana. Ipak njena ćerka je ostala da živi u Rusiji, jer ima bolje mogućnosti za život. Uprkos tome što će za godinu dana steći uslov za rusku penziju, želja joj je da u  Nišu otvori ordinaciju za lečenje gljivičnih infekcija stopala. Do tada ona pomaže ljudima u oblasti medicinskog pedikira.

Govreći o sukobu između Rusije i Ukrajine ističe da joj on pada teško jer je i sama pola Ruskinja pola Ukrajinka, ali ne vidi skoriji kraj. Tamo su ljudi patriotski nastrojeni, svakodnevno se javlja veliki broj dobrovoljaca. Smeju se kada ugledaju bespilotnu letelicu, kod Rusa nema straha. Ni život se u Rusiji nije promenio zbog sukoba, svega ima u prodavnicama, ima posla, ima svega, zaključila je Tatjana u izjavi za Glas juga.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas