Početna » Dr Marija Ranđelović povodom Svetskog dana deteta: O najtraumatičnijim stvarima ćutimo, a ćute i žrtve!

Dr Marija Ranđelović povodom Svetskog dana deteta: O najtraumatičnijim stvarima ćutimo, a ćute i žrtve!

0
Danas se u celom svetu, i u Srbiji, obeležava Svetski dan deteta. Ovo je dan kada je usvojena Konvencije o pravima deteta, najratifikovaniji dokument o ljudskim pravima u istoriji. Dr Marija Ranđelović, pedagog, fenomenom detinjstva se bavi više od 20 godina. Napisala je čak sedam knjiga koje se bave aspektima detinjstva. Ona upozorava da se na današnji dan setimo prava deteta, ali nažalost i pojmova: zlostavljanje, zanemarivanje, komercijalnih i drugih eksploatacija.

“O onom najtraumatičnijem, ćutimo i mi, a ćute i žrtve.. Incest! O tome se ne govori! Incest ostavlja najdugotrajnije destruktuirajuće, psihičke i socijalne posledice i mora se locirati kao društveni problem koji tek treba da se otkriva, meri i analizira u potrazi za postupcima podrške i pomoći onima koji su ga doživeli..

 

Žrtve incesta su najčešće devojčice (93,9%), a izvršioci su muškarci u 72% i žene 7,1%.u 20,2%. Žrtve ne žele da govore o tome ko su izvršioci. Najčešći uzrast incestuirani dece je od pete do desete godine (31,3%”, istakla je dr Ranđelović za Glas juga i dodala: “Govorite o tome!”

Konvencija o pravima deteta garantuje svakom detetu sva prava, bez obzira na njihove osobine, socijalni status, geografsko poreklo, jezik, versku ili kulturnu pripadnost, kao i prisustvo nekog oblika invaliditeta.

Svetski dan deteta podseća nas na važnost posvećenosti stvaranju okruženja u kojem će deca rasti sigurno, podržano i imati priliku da se razvijaju i postaju budući građani sveta.

Uskoro ekskluzivni intervju.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas