Početna » FILM KOJI IZAZIVA MUČNINU – “A sada, da izađete na glasanje”

FILM KOJI IZAZIVA MUČNINU – “A sada, da izađete na glasanje”

0
U Leskovcu u jednom u retkih javnih prostora dostupnih za slobodnu misao, Mesnoj Zajednici Milentije Popović održana je premijera dokumentarnog filma o vladavini prava u Srbiji “A sada, da izađete na glasanje”, koji je letos snimljen u selu Kukulovce.

Film je navedenom premijerom dobio dodatnu vrednost time jer je upotpunjen autentičnim podacima iz 2018. godine, o tome kako je došlo do toga da se ponište izbori na biračom mestu Kukulovce, pa je za ponovljene izbore građankama i građanima Kukulovca od strane predstavnika vlasti ponuđena trampa glasovi za asfalt. Iz čega se izrodila cela priča koja je pretočena u film.

“Naime, 2018. godine, na biračkom mestu u Kukulovcu, kada je pristupio birač koji je inače odsutan iz sela, uskraćeno mu je biračko pravo jer je neko već umesto njega glasao. Kada je ta informacija došla do medija, pozvali su ga sa biračkog spiska i ponudli mu da glasa umesto jednog umrlog lica koje je upisano u birački spisak. Da se izbori ponove zaslužan je bio regionalni posmatrač izbora organizacije CRTA”, kazali su sutori filma.

Ističu da je u filmu zabeležen i jedan zanimljiv detalj nakon premijere kada je jedan muzički umetnik na fruli odsvirao melodiju kao svoju podršku borbi protiv zla u Srbiji, dok je publika to sa oduševljenjem pozdravila verujući da je to čaroba frula i čarobna melodija koja će pomoći da se Srbija oslobodi zla koje se nad njom nadvilo.

Nakon projekcije o filmu su govorili Siniša Janković autor filma i jedna od protagonista filma Bojana Stefanović iz glumica Amaterske trupe Dramateri iz Leskovca. Takođe prisutnima se obratio i dr. Aleksandar Rangelov kao predstavnik suogranizatora Mesne Zajednice Milentije Popović.

FILM KOJI IZAZIVA MUČNINU

Premijera je održana i u Nišu u Medija i reform centru. Zapažanja svih prisutnih novinara  bila su puna emocija.

“Čuli smo da je jedan od utisaka mučnina koju izaziva film. Takođe čulo se i mišljenje da je potrebno jasnije razgraničiti uloge glumaca od uloge publike, jer je glavni glumac iz sela Kukulovce a njegov nastup je pre svega kao meštanina sela, a manje kao glumca”, dodaju.

Prvi put se čulo i pitanje o potencijalnoj krivičnoj odgovornosti za učesnike u trgovini glasovima koja je obrađena u filmu.
Organizatro Kareja nije u mogućnosti da uradi ni jedan film više, ali je ovo prilika da se kaže da je u toku izrada publikacije o filmu koja će obuhvatiti sve na što se bude ukazalo tokom projekcija.

Dokumentarni film se realizuje uz podršku SMART Balkan – Građansko društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji se odvija u okviru Centra za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a koji finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.
Kareja tim

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas