Početna » Heroji mladosti dele Nagradu „Svetislav Milić – mladima od srca“ u oblasti nauke i obrazovanja

Heroji mladosti dele Nagradu „Svetislav Milić – mladima od srca“ u oblasti nauke i obrazovanja

Dobitnici: Teodora Obradović i Milijan Bačević iz Niša

0
Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti nauka i obrazovanje podele Teodora Obradović, učenica Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu i Milijan Bačević sa Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu. Nagrada im se dodeljuje „za izvanredne rezultate u oblasti nauke i obrazovanja, za timski duh u radu i pružanju pomoći i podrške“. To je saopštila prof.dr Melanija Mitrović.

„Desanka Maksimović je napisala: „karakteristika moga patriotskog osećanja je ljubav za zemlju i za običnog malog čoveka na njoj, ali ono što je ponos, ono je i svest da smo u svetu neko i nešto, ono je želja da napredujemo, da i u miru budemo veliki, da u civilizaciji stignemo civilizovane, a da, pritom u kulturi ne osiromašimo“ – citirala je prof. Mitrović Desanku Maksimović i dodala: „Naši ovogodišnji laureati uspešni su promoteri sveprisutnijeg naučnog trenda da interdisciplinarno razmišljanje treba da postane sastavni deo naučnog istraživanja. I ništa manje važno, patriotizam Desanke Maksimović je utkan u njihov rad“.

Teodora Obradović rođena je 2007. godine u Nišu. Poseduje brojne nagrade iz matematike i informatike na opštinskim, okružnim i državnim takmičenjima, kao i sa takmičenja iz hemije i fizike. Prva četiri razreda završila je u OŠ „Učitelj Tasa“. U tom periodu, nakon prepoznavanja njenog talenta za matematiku, ona kreće da učestvuje na takmičenjima. Peti i šesti razred završila je u OŠ „Radoje Domanović“. U šestom razredu ona otkriva interesovanje za programiranje kada osvaja Drugu nagradu na Državnom takmičenju iz programiranja. Sedmi i osmi razred, kao učenik odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, završava u Gimnaziji „Svetozar Marković“, koja je takođe laureat Nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“. Trenutno je učenica trećeg razreda odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u Gimnaziji „Bora Stanković“, koja ju je i nominovala za ovo priznanje. Dobitnica je Vukove nagrade, Nagrade „Sveta Petka“, a Vidovdansku nagradu dobila je za tri školske godine. Teodora voli da čita, piše pesme i priče. Nižu se nagrade na takmičenjima iz srpskog jezika i jezičke kulture.

„Dodeljivanjem nagrade ovoj mladoj i talentovanoj devojci želimo da odamo priznanje njenom interdisciplinarnom pristupu usvajanja, primene i popularizacije znanja iz različitih prirodno – tehničkih i umetničkih sfera kao vodećih naučnih trendova 21. veka“ – istakla je prof.dr Mitrović prilikom čitanja obrazloženja.

Foto: H.O. “Nađi Raula”

Milijan Bačević, rođen je 1999. godine. Osnovnu školu „Čegar“ i Gimnaziju „Bora Stanković“ završava kao nosilac Vukove diplome. OŠ „Čegar“ završava kao učenik generacije, sa velikim brojem nagrada na takmičenjima iz biologije, hemije, fizike, istorije, srpskog jezika i nemačkog jezika.

Tokom srednjoškolskih dana, Milijan osvaja brojna prva mesta na takmičenjima iz biologije od kojih prva mesta na republičkim takmičenjima 2016. i 2017. godine. Polaznik je IS „Petnica“. Član je Evropskog parlamenta mladih od 2016. godine, najpre kao delegat, a zatim i kao predsedavajući komiteta. Tokom treće godine srednje škole, konkuriše za letnju praksu na prestižnom Jejl univerzitetu, te leto provodi usavršavajući se na pomenutom Univerzitetu.

Dobitnik je stipendije „Dositeja“, ali i Vidovdanskih nagrada Grada Niša. Medicinski fakultet, Univerziteta u Nišu upisuje kao prvoplasirani na listi. Sada je student šeste godine sa prosekom 10,00.

Član je Centra za naučno – istraživački rad studenata CNIRS. Član je internacionalne federacije asocijacija studenata medicine IFMSA, ambasador je platforme In Simu, ali i platforme AMBOSS za učenje medicine i pripremu z apolaganje međunarodnih ispita u oblasti medicine. Instruktor je i predavač na Univerzitetu Jejl.

Pored svega navedenog, Milijan je i član plivačkog kluba „Niš 2005“. Iako ej primljen na studije medicine na prestižnim univerzitetima u Nemačkoj, on je ipak odlučio da ostane u svojoj zemlji.

„Shvatajući ozbiljnost i značaj podrške mladim naučnicima na njihovom teškom i neretko neizvesnom putu, porodica Milić i Humanitarna organizacija „Nađi Raula“, već par godina nagrađuju najbolje među najboljima. Time se, između ostalog, šalje i važna poruka drugim mladim ljudima da su znanje, rad i zalaganje uvek na ceni“ – zaključuje prof. Mitrović u svom obrazloženju.

Nagrada će nagrađenima biti uručena na svečanosti u Narodnom pozorištu u Nišu i to 15. novembra tačno u podne. Objavljivanjem laureata u oblasti nauka i obrazovanje, krenula je nedelja objavljivanja dobitnika. Te će sutra, tačno u 9h biti saopštena imena laureata u oblasti kultura i umetnost.

O ovogodišnjim laureatima odlučivala je šestočlana komisija u sastavu: Hadži Ivan Redi – predsednik, prof.dr Melanija Mitrović sa Mašinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu, Marija Rašić, ispred Centra za socijalni rad „Sveti Sava“, Marjan Zdravković, ispred ANIP „Mozaik“, Ljiljana Milić, ispred porodice Milić i Marko Vučetić, ispred grupe „Mladi menjaju sve(t)“.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas