Početna » Junak Topličkog ustanka Dimitrije Begović uskoro dobija spomenik

Junak Topličkog ustanka Dimitrije Begović uskoro dobija spomenik

0
Poslednji srpski oficir iz Topličkog ustanka, Dimitrije Begović, kome su bugarski okupatori ubili celu porodicu, konačno dobija primereno obeležje. Na mestu gde je hrabro poginuo, braneći svaki deo Toplice i Jablanice podiže se spomenik koji će podsećati buduće generacije na plemenitu ideju slobode.

Ideja je da taj prostor na planini Radan preraste u Memorijalni centar sa manastirom u kome bi se negovala kultura sećanja. Nameće se i mogućnost obrazovanja Instituta za izučavanje Topličkog ustanka i čuvanja tradicije na sve oslobodilačke akcije srpskog naroda sa tog prostora.

Za sada, ideju su podržali prvi ljudi Topličkog upravnog odbora, svesni kulturološkog značaja celog projekta.

Da podsetimo, tim Komisije za nestala lica obavio je ekshumaciju posmrtnih ostataka vojvode Dimitrija Begovića, koji je žrtvovao svoj život i život cele porodice u ime slobode i časti, čime je zapravo počela realizacija projekta izgradnje spomenika ovom junaku.

„Forenzička analiza je pokazala da se radi o posmrtnim ostacima Dimitrija Begovića, iako smo to znali. Utvrđen je i način njegove smrti, tako da sada bez svake sumnje možemo da kažemo da je on poginuo tako što je aktivirao bombu. Na posmrtnim ostacima nedostaje desna ruka i deo grudnog koša, što znači da se i on razneo eksplozivom poput Sinđelića“, rekao je  prof. dr Dragan Simeunović.

Profesor Simeunović je podsetio da je Begović bio jedini komitski komandat Topličkog ustanka kome nije bio podignut spomenik, odnosno bilo kakvo državno obeležje.

„To što je postojalo na Radan planini podigla je naša porodica. Moj deda je podigao svom stricu jedan spomenik kako to u planini može da se uradi i kako je finansijski bilo moguće u to vreme. Ipak, to je bilo kultno mesto koje su često obilazili poštovaoci Dimitrija Begovića i Topličkog ustanka, planinari, lovci, meštani“, dodao je Simeunović.

__________________________________________________________________________________________________________

Dimitrije Begović je poginuo 13. januara 1918. godine i bio je poručnik srpske vojske i komandant Jablaničkog komitskog odreda koji je učestvovao u Topličkom ustanku 1917. godine. Po razbijanju većine ustaničke vojske, bugarska komanda je 23. marta uputila tajno pismo Begoviću i tražila mu da preda svoj odred, garantujući mu život, kao i živote članova njegove porodice. Posle celovečernjeg razmišljanja, Begović je poslao odgovor: “Ubili ste na hiljade članova porodica komita, ubićete i moju, jer se ja nikada neću predati. Srpski oficir se ne predaje”.

U znak odmazde, bugarski vojnici su Begovićevoj ženi u sedmom mesecu trudnoće rasporili stomak i iz njega izvadili nerođeno muško dete koje su nabili na bajonet, a zatim su nju i njihovo četvoro dece žive zapalili. Kasnije su sahranjeni u selu Gajtan. On je do januara 1918. godine sa svojom vojskom bio na Radan planini, kada ih je izdao jedan bivši komita. Usledila je bugarska potraga, ali su komite pružile žestok otpor. Kada je ostao bez municije, kako Bugarima ne bi živ pao u ruke, Begović je aktivirao bombu i sa sobom u smrt poveo dva bugarska oficira. On je postao simbl žrtvovanja porodice i sebe zarad svoje zemlje i naroda.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas